Честите валежи ще създадат условия за развитие на редица гъбни заболявания

Дукена Жолева, агрометеоролог

В началото на май развитието на земеделските култури ще протича при поднормени температури и при наличие на добри почвени влагозапаси. Това е в резултат на падналите обилни валежи през април. Априлските валежи, след ранното пролетно засушаване, бяха решаващи за преодоляване дефицита на почвена влага при есенните посеви.

Прогнозираните валежи през първото десетдневие на май ще поддържат много добро нивото на влагозапасите при 50-cм и 100-cм почвен слой, над 85% от пределната полска влагоемност (ППВ). Тези валежи ще се отразят благоприятно на зимните житни култури и рапицата, които са в репродуктивен етап от развитието си, с повишени изисквания към влагата в почвата. През този период при пшеницата и ечемика в полските райони ще протича вретенене, преход от вретенене към изкласяване и изкласяване. При рапицата ще се осъщетвява цъфтеж, оплождане и формиране на шушулки.

В края на първото десетдневие във високите полета се прогнозирт слани, което трябва да се има предвид при разсаждане на зеленчуковия и тютюнев разсад.

Съществено подобрение на топлинните условия и ускоряване на вегетационните процеси при земеделските култури се очаква през първата половина от второто десетдневие.

През втората половина на май агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, с чести валежи. Развитието на земеделските култури ще протича при температури около и над климатичните норми. През този период формирането и наливането на зърното при зимните житни култури ще се осъществява при много добри и оптимални почвени влагозапаси. В края на третото десетдневие при пшеницата и ечемика в южните райони и на места в Дунавската равнина ще се наблюдава начало на млечна зрелост.

През месеца при царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на май при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава образуване на съцветие.

Честите валежи през май ще създават условия за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: по пшеницата ръжди (кафява, жълта) и фузариоза по класа; мани по зеленчуковите култури и лозата; ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите, струпясване по семковите овощни видове и др. През месеца по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има в средата на първото, първата половина от второто и третото десетдневия.

През май се прогнозира повишена вероятност за градушки. При частични повреди от градушка е препоръчително засегнатите култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване риска от вторични зарази.