Зърнената култура дава отлични добиви и при екстремни климатични условия
Ваня Велинска
Макар и бавно, площите със сорго в Европа се увеличават. Около половин милион хектара са засети с различни видове от тази култура - за зърно, силаж, биомаса и захар. Тенденцията се обяснява с повишаващия се интерес към културата, поради способността ѝ да се развива добре и в екстремни климатични условия, каквито наблюдаваме през последните години. Също така соргото е отличен избор за полета, където водните ресурси са ограничени, а почвите - замърсени.
В последните няколко години френската компания Еуралис популяризира соргото сред родните фермери, тъй като пред културата се откриват все по-големи производствени възможности и фермерите могат да печелят от нея.
По наши наблюдения, стопаните се нуждаят от повече техническа информация за културата, споделя Фредерик Гедж, миниджър сорго в Еуралис Семена. Затова ежегодно провеждаме опити, събираме практическа информация, за да може да отговорим на всичките въпроси на фермерите, които са решили да отглеждат тази култура на полето си. Нашата цел е да помогнем на фермерите да развият най-добрите практики, подходящи за техните райони.
Еуралис Семена развива мащабна селекционна програма, благодарение на която има най-богатото портфолио от хибридни, които са подходящи за всякакви климатични условия.
За разлика от най-широко отглежданите у нас култури соргото не изисква сериозни разходи по отглеждането му. Освен това
може да се
засява като
втора култура
но след рано прибрани предшественици като ечемик или грах.
Правилната подготовка на почвата и сеитбата са сред най-важните фактори за успешно отглеждане на соргото.
С обработката се цели да се постигне добра почвена структура, която да улесни вкореняването и да осигури добра гъстота за достигане на едновременно поникване.
За предпочитане е почвата да се обработва в дълбочина, за да се осигури добро вкореняване на растенията чрез оран или използване на зъбчати инструменти, разясняват специалистите от Еуралис. Освен това докато площите се подготвят, трябва да се ограничи преминаването по тях, за да избегнете заглаждане или уплътняване на почвата. Освен това почва със слепени буци пръст би могла да попречи на поникването на семената. В глинестите почви, тесните лехи може да предизвикат капсулиращ ефект, който да попречи на доброто поникване на семената, които са много чувствителни.
Дълбочината на засяване е от основно значение
за качественото, едновременно поникване, както и гъстотата на растенията. Препоръката е да се използва сеялка, която може да контролира правилното засяване на дълбочина между 2 и 4 см. Доброто разпределение на семената в реда ще спомогне за качественото развитие на коренната система, което е гаранция за по-добра устойчивост на суша и ще позволи окопаване, чрез което да се намали натискът от страна на плевелите.
Колкото до времето на сеитба, не могат да се дадат точни срокове. По-скоро тя се определя от три основни фактора:
* Температура на почвата - 12 градуса или повече, за да се постигне бързо поникване и да се намали риска от загуба, причинена от вредители в почвите като ларви на бръмбари.
* Желаното време на цъфтеж, което зависи от климатичната зона, в която се култивира.
* Дата за прибиране на реколтата, която не трябва да се характеризира с висока влажност, за да не се повлияе на качеството на семената.
Соргото се тори по-малко в сравнение с останалите култури, но, разбира се, има нужда от хранителни вещества. Културата има силен естествен капацитет да извлича азот от почвата, което означава, че се нуждае от по-малки количества.
Сеитбата се прави в почви, които не са заплевелени с едногодишни житни и широколистни плевели от групата на коренищните, кореновоиздънковите и късните пролетни видове - троскот, пирей и най-вече балур от коренища, тъй като срещу тях няма надеждна растителна защита, а се извършва само окопаване.
Бързото поникване на соргото, при добра покривка на почвените хербициди, ще ограничи развитието на плевелите. В периода от поникване до фаза 3-и лист е най-подходящият момент, в който трябва да се контролират широколистните и житните плевели. За по-добра ефикасност на продуктите, почвата трябва да е леко влажна.
Добре известно предимство на соргото е това, че има по-голям капацитет да оцелее на стреса от сушата. Въпреки това, изборът на хибрид сорго с добра устойчивост на суша
гарантира получаване на по-висок добив
Соргото е най-чувствително на стрес през периода между цъфтежа и началото на наливантето на зърното, което определя фертилността на метлицата. Все пак ако има възможност за напояване, това би довело до значително увеличаване на добива.
Соргото се жъне, когато влажността на зърната е 35%. Жътвата не може да започне преди 30%. Отдаването на влага на зърната е бързо и е възможно да се постигне влажност от 18-22%.
Обикновено, когато зърната узреят, листата остават зелени.
Ако трябва да се намали съдържанието на влага в листата, може да се приложат глифозад или солен разтвор, разясняват специалистите.
По време на жътва режещият инструмент се наглася възможно най-високо, за да събира само метлицата. Така ще се избегне повишаване на влагата на зърната и ще се ускори събирането на реколтата. Регулирането на комбайна зависи от влагата по време на жътвата: 800-900 завъртания/мин. за сухи зърна, 1000-1100 завъртания/мин. за зърна с 25% влажност.
Когато климатичните условия са неблагоприятни, не бива да се изчаква с жътвата, за да не се влоши качеството на зърното.
Коментари