Драгомир Атанасов

агрометеоролог

През следващия седемдневен период се очаква промяна в агрометеорологичните условия.

Прогнозираните високи температури, с максимални стойности между 25 и 28 градуса, в съчетание с подобрените почвени влагозапаси от предходния период, ще създават условия за ускорено протичане на вегетационните процеси при земеделските култури.

През периода при пшеницата в Северна България ще се наблюдава вретенене, а в част от Южна България - и начало на изкласяване.

При посевите с рапица в Дунавската равнина ще протичат бутонизация и цъфтеж, а в Южна България ще се наблюдават масово цъфтеж и образуване на шушулки.

При засетите площи със слънчоглед ще наблюдаваме листообразуване - формиране на първа-втора двойка същински листа.

При царевицата ще има поникване и начало на листообразуване.

При зимните житни, които са във фазите вретенене и изкласяване, през периода щети по растенията нанасят обикновената житна пиявица и вредната житна дървеница.

Посевите трябва да бъдат обследвани и за появата и развитието на брашнеста мана.

При достигане и развитие на болестите и неприятелите над икономическия праг на вредност е наложително провеждане на пестицидни третирания.

При овощните видове, след преминаване на цъфтежа, се препоръчват фунгицидни третирания срещу ранното кафяво гниене по костилковите, къдравост по прасковата и струпясване по семковите овощни видове.

Подходящи условия за сезонните агротехнически дейности - пръскания и почвообработки в овощните насаждения - ще има в средата на периода, когато се прогнозира относително по-стабилно време.

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА ПЕРИОДА 30.04-05.05

Земеделските култури ще се развиват с бързи темпове