* Живите плетове са екологично чисти, растат бързо и са сравнително евтини. Хората, които не искат да използват дървен или друг материал, който е бил третиран с пестициди все по-често приветстват живия плет.

* Живите плетове винаги са били популярни в Европа. За изграждането на жив плет, могат да бъдат използвани много различни видове дървета и храсти. Дори и круши, ябълки и праскови. Подрязването на дърветата по този начин, увеличава и добива на плодове, а и плодовете се берат по-лесно когато узреят.

* Собствениците на имоти, разположени в близост до натоварен път, също се възползват от предимствата на живите плетове. Те помагат да се блокира шума и дима от автомобилите.

* Живите плетове предлагат по-голяма защита от ерозия на почвата, отколкото огради, направени от пластмаса или заварени панели.

* Те действат като прегради за вятъра и предпазват почвата от изсушаване през горещите дни.

* Някои хора живеят в райони, в които има много диви животни. Ако живеете на такова място и имате зеленчукова градина в двора, живият плет може да бъде идеалното решение за вас. Живият плет, изграден от трънливи растения, е допълнителна защита срещу хора и животни.