На Великден ще е свежо, валежите ще спират в Източна България, а в останалата част на страната облаците ще се разкъсат. Термометърът ще показва от 20 до 25 градуса.

В Деня на труда ще е хладно

На Гергьовден пък ще вали в цялата страна.

Това съобщи синоптикът от TV-MET и “България он еър” Симеон Матев.

Температурите днес пък ще доближат почти летни стойности. Максималните в по-голямата част от страната ще са от 23 до 28 градуса. По-хладно ще е само по Черноморското крайбрежие, където има ниска облачност и температурите са едва 15-17 градуса.

Освен на Балканския полуостров топло е в цялата източна половина на континента. От Северна Африка през Средиземно море се пренасят топли въздушни маси, примесени със сахарски прах, който по високите части на планините оцветява снежната покривка в жълто-червеникаво. Това е причината и небето да е помътнено, обясни метеорологът.

По същото време от Атлантическия океан към вътрешността на континента нахлува по-хладен и влажен въздух. Очакваме го в събота, когато у нас времето ще е динамично. Повече слънце ще има над Източна България, където дневните температури ще достигнат 26-28 градуса. Над западните и централните райони на страната ще се заоблачава и следобед и привечер ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици.

В нощта срещу Великден валежната

зона ще се премества на изток

и дъждове и прегърмявания ще има в Централна и Североизточна България. След празника в последния от поредицата почивни дни до ранния следобед ще е слънчево с температури 21-26 градуса, но по-късно през деня от север ще се заоблачи и в Северна България ще превали.

В средата на следващата седмица температурите ще се понижат и ще бъде по-хладно от обичайното. На повече места и по-съществени ще са валежите във вторник и четвъртък. На 1 май ще е хладно.

Към края на следващата седмица се очаква по-стабилно време с повече слънчеви часове и по-високи температури. Нови повсеместни валежи, макар и с краткотраен характер, се очакват около Гергьовден, каза още Симеон Матев.