Познавате ли наредбата за пръскане и за опазване на пчелите

25 април 2019
Пчеларство
7749
 

Ако не, запознайте се

Областна дирекция "Земеделие" в град Монтана се обърна на страницата си към земеделските стопани и собствениците на пчелини да си припомнят нормативните изисквания за опазването на пчелните семейства от отравяния при провеждане на растителнозащитни мероприятия.

Поводът е, че проблемът с опазването на пчелните семейства от отравяния при пръскане е идентифициран като един от най-големите, пред които са изправени пчеларите, казват от дирекцията.

Ежегодно в МЗХГ постъпват много жалби от пчелари, свързани с неспазване на изискванията на наредба щ 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Определени са условията

за прилагане на продукти за растителна защита с наземна и авиационна техника, в т.ч. часовете за прилагането им, защитните зони и отстояния, реда и начините за оповестяване на мероприятията, действията при констатиран масов подмор на пчелни семейства и др.

Имайки предвид, че започва засилено третиране на земеделските култури срещу болести и неприятели, се припомнят най-важните изисквания:

Разрешава се третиране с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с:

- наземна техника - от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден;

- авиационна техника - от изгрев слънце до 10,00 часа.

- Възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

Лицата, които извършват или възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни

да уведомят лично собствениците

на животновъдни обекти - пчелини, да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, а кметовете да обявят предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

Към уведомителното писмо до кмета фермерите трябва да приложат схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на земеделската култура, както и видът и фенофазата на културите в съседните площи.

При масов подмор на пчели

след употреба на препарати собственикът на пчелина трябва да уведоми веднага ветеринарния лекар, обслужващ пчелина, и кмета на населеното място и да подаде жалба до директора на областната дирекция по земеделие.

Трябва да се свика комисия и да се вземаг проби от пчелите.

За сведение на фермерите пчелите опрашват техните култури, но често това не се оценява и се приема за даденост. По данни на FAO

пчелите опрашват около 70% от основните култури

за консумация, които са над 210а000 растителни вида, като ефектът от това възлиза на 153 млрд. евро или на 9.5% от световното земеделско производство.

Още от Пчеларство
0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Коментарът е на Матеев на форума на pchelari.com: Предвид високите температури през август, една майка, колкото и да искаш да я сбъркаш, няма как това да стане.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Защото и те, и кошерите са изложени на силна слънчева светлина и много високи температури Вече втори пореден месец дневната температура на въздуха достига и надхвърля 35 градуса С Това означава,

0

След излюпване първата майка от тях ще убие останалите. Затова за предпочитане е да се отделят няколко маточника в отделно нуклеусче за излюпване и оплождане, съветва защото много често майките,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

0

Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът от "Кръстникът" Джани Русо твърди, че е отнел девствеността на Мерилин Монро, когато е бил на 15 години, а тя на 33. Той споделя, че ако това се случи в наши дни – секс символът ще бъде зад решетките. Русо разказва пред The Sun: "Тя ме научи на всичко, което знам. Мислех, че съм най-големият късметлия

„Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи

Двама британски туристи починаха от "легионерска болест" след престой в хотел в България, съобщи "Мирър", цитиран от Канал 3. Смята се, че други двама британци, резервирали стаи в същия 3-звезден хотел в Слънчев бряг, също се заразили от инфекцията, но се възстановяват. 75-годишният Брайън Тейлър, чиято 84-годишна съпруга Нанси е с деменция,