Ако не, запознайте се

Областна дирекция "Земеделие" в град Монтана се обърна на страницата си към земеделските стопани и собствениците на пчелини да си припомнят нормативните изисквания за опазването на пчелните семейства от отравяния при провеждане на растителнозащитни мероприятия.

Поводът е, че проблемът с опазването на пчелните семейства от отравяния при пръскане е идентифициран като един от най-големите, пред които са изправени пчеларите, казват от дирекцията.

Ежегодно в МЗХГ постъпват много жалби от пчелари, свързани с неспазване на изискванията на наредба щ 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Определени са условията

за прилагане на продукти за растителна защита с наземна и авиационна техника, в т.ч. часовете за прилагането им, защитните зони и отстояния, реда и начините за оповестяване на мероприятията, действията при констатиран масов подмор на пчелни семейства и др.

Имайки предвид, че започва засилено третиране на земеделските култури срещу болести и неприятели, се припомнят най-важните изисквания:

Разрешава се третиране с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с:

- наземна техника - от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден;

- авиационна техника - от изгрев слънце до 10,00 часа.

- Възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

Лицата, които извършват или възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни

да уведомят лично собствениците

на животновъдни обекти - пчелини, да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, а кметовете да обявят предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място.

Към уведомителното писмо до кмета фермерите трябва да приложат схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на земеделската култура, както и видът и фенофазата на културите в съседните площи.

При масов подмор на пчели

след употреба на препарати собственикът на пчелина трябва да уведоми веднага ветеринарния лекар, обслужващ пчелина, и кмета на населеното място и да подаде жалба до директора на областната дирекция по земеделие.

Трябва да се свика комисия и да се вземаг проби от пчелите.

За сведение на фермерите пчелите опрашват техните култури, но често това не се оценява и се приема за даденост. По данни на FAO

пчелите опрашват около 70% от основните култури

за консумация, които са над 210а000 растителни вида, като ефектът от това възлиза на 153 млрд. евро или на 9.5% от световното земеделско производство.