Наторете и след това обработете

Най-топлите райони на страната вече започнаха да разсаждат ранните разсади от домети, пипер, патладжан, краставици, тиквички. Преди това обаче трябва да подготвите добре лехите.

Препоръчително е да използвате мястото, което сте освободили от пролетните култури - салати, лук и чесън за зелено, репички, спанак. Може, разбира се, да засаждате и на някое празно място в градината.

Подготовка в 4 стъпки

Ако има растителни остатъци, почистете ги.

Може да наторите, ако не сте го направили по-рано.

Обработете почвата до т.нар. градинско състояние.

Оформете лехите в зависимост от това, какви зеленчуци ще засаждате.

Средноранното зеле - направо в градината

Трябва много да внимавате с вредителите

За да си отгледате средноранно зеле, което може да берете от края на юли до края на септември, трябва да си произведете разсад. Характерно за това производство е, че семената се засяват в доста продължителен период от време. Сеитбата може да започне още в средата на март, да продължи през април и да завърши чак през май.

Ако решите да опитате, направете директна сеитба в открити лехи. За 1 кв. м разсадна леха ще са ви необходими 4-5 грама семе.

Грижи за разсада

Основните грижи по отглеждането на разсада са редовно плевене, поливане и борба с болестите и вредителите. Знаете, че растението се напада от много болести и неприятели, затова бъдете внимателни. При силно нападение е възможно разсадът да бъде унищожен. 

ИЗИСКВАНИЯ

Растенията са готови за засаждане на постоянно място след малко повече от месец - 30-40 дни.

Готовият за засаждане разсад трябва да има 4-6 същински листа и не много дълго, но здраво стъбло.