Matthiola incana е едногодишно растение, което се размножава чрез семена в периода март-април и най-късно до началото на май.

В търговската мрежа пакетче миксирани семена струва 1-2 лв.

Семената се засяват слято или в индивидуални саксии, а може и директно в градината, където ще се наложи да се проредят и пикират.

Почвената смес трябва да бъде богата, а осветлението ярко, за да се развият здрави и силни растения.

Матиолата предлага много по-богата гама от цветове и форми. Има кичести, полукичести и прости.

Цъфтежът продължава от края на май до октомври. Цъфналите стръкове са подходящи за букети и аранжиране на вази с вода. Запазват се свежи до седмица и повече.

Слънчевото място е задължително

Внимавайте с водата

Изискванията на матиолата не се различават много от тези на ароматния шибой. Засадете младите растения в определена форма или хаотично през 20-25см. Основно трябва да осигурите много слънце, почва с добър дренаж и редовни поливки.

Тук подхранването трябва да е по-начесто. Изберете си тор за цъфтящи градински растения и го използвайте, както е препоръчано на опаковката. Едногодишният шибой е много подходящ за зацветяване на открити терени и големи площи. Ниските сортове могат без проблем да се отглеждат в саксия или миксов контейнер. С това цвете ще внесете нотка романтика в градината си, а и полезните насекоми ще ви навестяват често.