Аграрният износ на страната ни е достигнал 4,5-5 млрд евро, а положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на традиционния великденски форум "Да на българската храна".

Според него основната ни насоченост е към европейския пазар, но нишите ни са на изток. Той добави, че след срещата със своя китайски колега е получил уверение, че след 3-годишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай.

Оттам имало и голям интерес към българския белен слънчоглед. В момента 3 наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още 10 компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай.

Изп.-директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев съобщи, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранда "Нешка" на името на особено популярната там българска треньорка по художествена гимнастика.

По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност, заяви Коев.

На дискусията председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева предложи при всички обществени поръчки за храни, независимо дали са за училища, детски градини, затвори, болници, социални домове и др., задължително да има условие храните да са произведени по браншови стандарти.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Стайко Стайков пък предложи създаването на единна земеделска камара, от чието име да стават разговорите с министерството на земеделието. Министър Порожанов коментира, че това значително би улеснило работата и диалога.