Европейската обсерватория отчита, че доставките в ЕС на сурово мляко леко са намалели през февруари 2019 с 0,1%, което е довело до общо натрупване на намалението за първите два месеца на годината с общо 0,8%.

Франция и Нидерландия са основните държави, на които се дължи намалението в производството през февруари, а Германия е останала в стабилна позиция в сравнение с февруари 2018 година.

Полша и Украйна са докладвали за най-голямото си увеличение на производството през февруари, с повече от 36 000 тона за всяка една от тях.

Производството на мляко на прах намалява значително през 2019 г. в ЕС - спадът е с 9,1%, а производството на сирене също намалява, но само с 0.5%.

Произведеното масло в общността е повече през първите два месеца на годината с 0,3%.

За сравнение, производството на мляко в Нова Зеландия рязко слиза надолу през февруари с 0.1%, на фона на плюс 8% през януари. А в Австралия /на снимката/ обемите продължават да се сриват и е произведено с 12.6% по-малко през февруари 2019 г.

Скромно е увеличението в произведеното мляко в САЩ през февруари - с 0.1%, сочат данните на Герална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в ЕС.