През 1990 г. ирландският млечен сектор изпада в криза заради критично ниско равнище на плодовитост/фертилност в националната стадо. Решението е намерено през 2002 г. Тенденцията към намаляване на плодовитостта на кравите е спряна, ситуацията започва да се подобрява, производителността продължава да расте и печалбите на фермерите се увеличават.

Но успехът на ирландския млечен сектор не е случаен. Ирландия е първата страна, която включва плодовитостта/фертилността на кравите в националния селекционен индекс (Economic Breeding Index - EBI). Това е стъпка, която оттогава копират повечето млечни държави. Освен това в страната била създадена централизирана база-данни.

Внедряването на генотипирането и на програми за геномна селекция през 2009 г. също повлияват на ирландския млечен отрасъл.

Още една ключова особеност на млечния сектор е пълният обрат при използването на най-добрите бикове-производители. Преди 10 г. всичките 75 елитни бика по EBI, използвани в Ирландия, били вносни, а днес всичките са ирландска селекция.

Разглеждайки общото влияние на тези промени в млечния сектор, било изчислено, че от 2002 г. млечната промишленост получила 1,5 млрд. евро допълнителна печалба, което е 83 евро на крава годишно.