Пчелите, които живеят на покрива на Нотр Дам, са живи и жужат, след като оцеляха в опустошителния огън, който избухна в катедралата миналия понеделник.

"Получих обаждане от Андре Фино, говорителят на Нотр Дам, който каза, че пчелите влизат и излизат от кошерите, което означава, че те все още са живи", каза Никола Жан, който се грижи за тях. "Веднага след пожара погледнах снимките от дроновете и видях, че кошерите не са изгорели, но нямаше начин да разбера дали пчелите са оцелели."

Нотр Дам стопанисва три кошера на покрива, точно под прозореца с розата, от 2013 г. насам. Всеки кошер има около 60 000 пчели.

Жан каза, че кошерите не са били докоснати от пламъка, защото те са на около 30 метра под основния покрив, където се разпрострял огънят.

"Не бяха в средата на огъня и затова са оцелели", добави той. "Кошерите са направени от дърво, така че щяха да изчезнат в пламъците."

Восъкът се топи при 63 градуса, ако кошерът е достигнал тази температура, восъкът би се разтопил и залепил пчелите заедно, всички биха загинали.

Макар да е вероятно кошерите да са се напълнили с дим, това им е повлияло, както би било при хората. "Пчелите нямат бели дробове като нас", обяснява Жан. "И второ, векове наред, за да работим с пчелите, използвахме пушалки."

Пчеларят от Нотр Дам каза, че няма да може да разбере дали всички пчели са живи, докато не успее да огледа мястото.

"Бях невероятно тъжен за Нотр Дам, защото това е толкова красива сграда, а като католик означава много за мен. Но да чуя, че пчелите са живи - това е просто прекрасно. Бях много щастлив", добави той. "Слава богу, пламъците не са ги докоснали. Това е чудо!"