необходима е специализирана помощ, и то не еднократно

Ако установите, че един ден, когато вашият домашен любимец се събужда сутрин и, ставайки, прилича на наранен войн, значи има проблем. Първите признаци са влачене на краката по пода, болка в шията или в гърба

Артритите са различни видове. Но при животните най-често се среща остеоартритът. Счита се, че той е дегенеративно заболяване и засяга износените стави на застаряващи животни.

Първата стъпка е намаляване на теглото.

Животните с наднормено тегло са по-податливи към това заболяване. Премахването на излишните килограми е най-добрата помощ, която можете да окажете на домашения си любимец. Това ще намали натоварването на ставите.

За да намалите килограмите, е необходимо да се ограничи храната. Може да се премине на диета с намалено съдържание на мазнини и увеличено на влакнини. Така животното ще приема обичайното количество храна, но ще усвоява по-малко калории.

Накарайте лапите да се движат

За предпазване от артрит е жизнено необходимо да се правят редовни упражнения. Препоръчват се няколко 20-минутни разходки дневно. Това може да се замени с разходка по хълм или плаж.

Ако кучето живее на открито, проверете добре ли е изолирана къщичката му. Не допускайте да живее на течение. Когато е много влажно или студено, пуснете животното да спи вътре в къщата. Достатъчно е да му постелете в антрето и болката в ставите ще се намали.

Непременно облекчете болката, защото е постоянна

Осигурете му мека постеля. Тя е необходима при това заболяване. Имайте предвид, че топлото лекува. Топлите влажни компреси облекчават болните стави. Прилагат се два пъти дневно по 15 мин.

Масажът - вълшебно средство. Леко масажирайте болното място с не големи кръгови движения. Постепенно увеличавайте масажираната повърхност около болната става. Ако животното изглежда по-спокойно отколкото преди масажа, значи вие сте направили всичко правилно.

Повдигнете на по-високо купата с храната. Възможно е да му е трудно да извива шията си и с мъка да достига съдовете за храна и вода.

Превърнете стълбата в пътека, ако трудно се движи по стъпалата. Сложете върху тях широка дъска, за да може той да се качва и слиза самостоятелно. Не го карайте да скача - това наистина причинява болка на животните, страдащи от артрит.

Помощ при изправяне. Ако трудно се изправя, прекарайте широка кърпа под корема и му помогнете да се изправи. Ако болката продължава и след това, обърнете се към вашия ветеринарен лекар.

Плуване - това е прекрасна тренировка. С нея се поддържа мускулната маса. А увредените стави не се засягат. Ако животното не обича да плува, не го заставяйте.

Осигурете му дрешка. Когато времето застуди, го облечете. Топлото облекчава болката.

Понякога става се подува видимо
Понякога става се подува видимо
Ако кучето трудно се изправя, прекарайте широка кърпа под корема и му помогнете. Ако болката продължава и след това, обърнете се към ветеринарен лекар.
Ако кучето трудно се изправя, прекарайте широка кърпа под корема и му помогнете. Ако болката продължава и след това, обърнете се към ветеринарен лекар.
Леко масажирайте болното място с не големи кръгови движения. Постепенно увеличавайте масажираната повърхност около болната става.
Леко масажирайте болното място с не големи кръгови движения. Постепенно увеличавайте масажираната повърхност около болната става.