Цезелпинията има особени изисквания

Провокирани от въпрос на читател ще ви разкажем за една очарователна красавица - цезалпинията. Тя пристига от Централна и Южна Америка, където я наричат с приказни имена като райска птица, гордостта на Барбадос, пауново цвете и др.

Цезалпинията е от семейатвото на бобовите растения. Тя е бързо растящ храст или дърво с ефирни листенца и невероятно интересни цветове. Смята се, че най-красивата разновидност е Caesalpinia pulcherrima (pulcherrima в превод означава именно това - най-красива). Цветовете биват оприличавани на пеперуди. В диаметър могат да достигнат 10-12 см, а багрите могат да се опишат с една дума - огнени.

За максимален ефект допринасят и тичинките, разположени на дълги червени дръжчици. Цветовете са събрани във връхно съцветие и се появяват два пъти в годината.

У нас се отглежда само в саксия

Осигурете много слънце и топлина

Обикновено казваме, че ако едно растение е засадено в саксия то изисква повече грижи. Е, при цезалпинията това не е точно така. Тя цъфти, когато малко други цветя са способни на това, а именно в условия на сух и горещ климат. Затова, ако искате изобилие от цветове, трябва да намерите най-слънчевото място в дома си.

През топлата част от годината без притеснение я отглеждайте навън. Слънчевите лъчи и топлината ще провокират изобилието от огнени цветове, на което красавицата е способна

През студените зимни дни й осигурете повече пространство. Имайте предвид, че температура около и под 10?С могат да се окажат пагубни за цветето. Надземната част мръзне лесно, но в повечето случаи има шанс за възстановяване от приосновни издънки.

И не се плашете, ако опадат листата, когато стане по-студено, или щом преместите растението. Това е защитна реакция при неблагоприятни условия. Все пак не експериментирайте с цезалпинията и температурите. Задръжте я на топло и сигурно още месец. А щом опаснността от ниски температури премине, спокойно я изнесете навън. И да не забравите! Най-слънчевото място е за райската птица!

Дренажът е много важен

Изчаквайте почвата да засъхне между поливките

Песъчливата почва и добрият дренаж гарантират идеални почвени условия за цезалпинията. Така обаче ще се налага да поливате по-често. Песъчливата почва изсъхва лесно и съдържа по-малко хранителни вещества, а дренажът спомага за оттичането на излишната вода.

Точно тук е тънкият момент. Цезалпинията не е като другите цветя, които имат нужда от всичко по много. Тя ще е доволна на една обилна поливка, когато почвата засъхне. Това я стимулира да цъфти и да образува колкото може повече семена.

По отношение на храненето ситуацията е сходна. Ако осигурите богата почва и подхранвате, както се препоръчва през десетина дни, ще получите буен вегетативен растеж, но няма да се радвате на цветове. Обяснението е просто.

Когато растението усеща несгоди, то се стреми да образува колкото е възможно повече семена, за да запази вида. А семената се образуват след цъфтеж. В природата семенцето е най-рационалният вариант за съхранение и опазване на вида. Та, ако осигурявате вода и храна за цезалпинията, както за петунията например, тя няма да цъфти, защото не се чувства застрашена. Интересно, нали?! 

Полека с ножицата

Пресаждайте при необходимост

Ако отглеждате райската птица в домашни условия, осигурете й много лично пространство. Растежът е буен, но няма да сбъркате, ако я подрязвате. Не забравяйте, че с ножицата може да поддържате растението във форма, но е твърде възможно и да отложите цъфтежа. Затова се старайте да режете след прецъфтяване или рано напролет. И не прекалявайте с фризурата. Свободната корона гарантира най-много цветове.

Месец преди пролетното оформяне подхранете растението добре. А ако се налага, пресадете, но не подхранвайте.

Правилото за торене на пресадени растения е в сила и тук. Храна се дава поне 30 дни след пресаждане. Почвата си остава същата- песъчлива. И в новата саксия не забравяйте дренажа.