Инвестициите на овощарите лесно стават уязвими и неприложими

24 април 2019
Агротехника
6687
Прибраната продукция преминава отначало през линиите за сортиране
1 2 3 4 5
 

Добри пари за оборудване и машини за охлаждане и съхранение на земеделска продукция * Да, но дали са достатъчни? Отговорът не е еднозначен, очакваме го...

Любомир Коралов

Обработващата и прибиращата агротехника е от решаващо значение за модерното развитие на земеделието у нас, както и за неговата пазарна реализация. Получената продукция от полето, от овощните и зеленчуковите градини, трябва да бъде запазена добре, така че успешно да се представи на пазара - и на българския, и на международния. В последния етап от производствения цикъл фермерите, независимо в кой сектор работят, се нуждаят от машини, инвентар, съоръжения и складове за съхранение на зърното, зеленчука и плодовете. Това е главното условие, за да се пуснат в качествен и свеж вид в търговската мрежа, самостоятелно или чрез посредници.

Особено плодовете и зеленчуците се нуждаят от специална грижа и обработка след прибирането им от градините и оранжериите. Това е добре известно. Нужни са модерни технологии, поточни линии за сортиране и техника за опазване, охлаждане и обработка на продукцията. Без такава цялостна система тя не може да запази пазарните си качества и да се появи на борсите и магазините в

най-подходящия в ценово отношение момент

Практиката е доказала, че на този тип на техниката трябва да се отделя не по-малко внимание отколкото на тракторите, на посадъчно-разсадъчните машини, комбайните за различни култури и всичко останало от машинния парк на фермера. Често производителите на суровина от градините, а и преработвателите, нямат нужните финансови средства. Този разход се свива или отпада от техните инвестиционни намерения, които са твърде уязвими и стават неприложими поради климатични и пазарни фактори.

За да избегне това неблагоприятно за хранително-вкусовата промишленост обстоятелство държавата реализира програми за отпускане на помощи за подмяна или придобиване на нова техника, която се отличава от обичайните земеделски машини.

В последно време Министерството на земеделието, храните и горите активизира политиката си на подкрепа на сектора с идеята да се засили пазарната ориентация на овощари и зеленчукари. Стратегическата цел е повишаване на

конкурентоспособността на българското овощарство

и градинарство, възраждане на неговия авторитет.

Неотдавна за овощарите бяха отпуснати известни средства и те имат възможност да се възползват от новата държавна помощ. Това са пари, които се дават за купуване на охладително и друго оборудване.

Помощта е насочена за покриване на част от разходите за инвестиции в машини и линии за подготовка и опазване на първична земеделска продукция. Предвижда се чрез подпомагането да се покрият до 50% от тези разходи, но не повече от 120 000 лева.

Това стана ясно по време на изложение, организирано неотдавна от сдружение "Съюз на дунавските овощари" в Русе. Вергиния Кръстева, зам. министър на земеделието изложи позицията на ведомството като подчерта, че политиката за подпомагане е насочена за постигане на устойчиво развитие на сектора. За 2019 година е одобрен

финансов ресурс от 5,5 милиона лева

Това е нарастване спрямо предходните 2017 и 2018 година, когато сумите са били съответно 4 и 5 милиона лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани. Тя е разработена и ще се прилага по предложение на браншовите организации в сектор "Плодове и зеленчуци". Нейната цел е нормална пазарна реализация. Нещо повече, тя ще бъде особено полезна сега, когато се очертава криза в сектора поради пролетните климатични изненади. В района на Варна, Бургас, Пловдив и цяла Североизточна България бяха наблюдавани слани и студове, довели до измръзвания в овощните градини. До някъде очакваните загуби ще могат да се компенсират с доброто съхранение на получените, макар и по-слаби, добиви и точното им предлагане на пазара.

Земеделските производители ще могат да използват помощта както за купуване на оборудване, така и за

модернизация на технологичните процеси

Вложения могат да бъдат правени и в проекти в хладилни предприятия с цехове за първична обработка на суровината. В схемите и решенията за такова оборудване могат да влизат съоръжения и технологии от ново поколение.

Те осигуряват чрез нискотемпературни хладилни камери, тунели за шоково замразяване и специализирани складови помещения качеството на приетите плодове и зеленчуци, които се замразяват за по-дълго време. В тях технологичният цикъл и производствените процеси се контролират изцяло по електронен път или директно от технолози - специалисти. В производствените бази и модерните складови площи трябва и може да се използва оборудване с целогодишно натоварване.

В различните, приспособени за целта камери и складове, обработената продукция се съхранява в нежното добро състояние. А когато е най-изгодно се използва според изискванията на клиентите и пазара. Цели системи и съоръжения за хладилни площи произвеждат брандове и компании като BITZER, Германия, FRIMETAL и ULTRASU, Испания, както и фирми у нас, в Сърбия и др.

В редица наши хладилни предприятия вече е въведена в експлоатация нова технология: флуидизационно замразяване на плодове и зеленчуци чрез фризер. Технокомплекси с марката OctoFrost се произвеждат от известната шведска фирма, лидер в предлагането на такъв тип охладителни системи, IQF Frost AB - Швеция.

В последно време и ЕК одобри суми за нова държавна помощ за охладителна техника и съхранение на земеделска продукция. Нейният

нотифициран бюджет е за 7,2 милиона лева

и се предлага в рамките на програма "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция".

В съответствие с растящите изисквания на пазара, ежегодно базата на нашите производители и преработватели на плодове и зеленчуци трябва да се обновява и модернизира. Харчовете за технологично оборудване на стопанства и фирми в сектора трябва да са едни от основните им разходи за повишаване на качеството, за оптимизиране и рентабилност на производството.

Но дали отпусканите суми са достатъчни за постигане на набелязаните цели? Едва ли, тъй като обновление и модернизация на такава специализирана техника и съоръжения изисква значителни инвестиции. Отговорът, вероятно отрицателен, няма много да се забави и ще дойде от производители и преработватели. Какъвто и да е той, обновлението не се отменя. Само чрез него тяхната продукция може да бъде конкурентна и да намира добър прием на пазарите и у нас, и в страни като Германия, Белгия, Англия, Франция, Швеция, Швейцария, Италия, Португалия и т.н.

Още от Агротехника
0

На 25 май в Бяла Слатина ще се проведе информационен семинар за земеделска техника на Националната служба за съвети в земеделието.  "Режим на регистрация и контрол на земеделска техника" е темата на

0

Според нов доклад технологиите в този сектор са във възход и се очаква продажбите да достигнат 10,7 млрд. долара до 2024 г. Ивона Величкова През май започва сезонът на фуражите.

0

Разговаряме със Стоян Иванов, ръководител Сервизна дейност - регион север в Интерагри България, за важността на сервизното обслужване и последните тенденции при него - Г-н Иванов,

0

Италианските трактори Landini са добре познати на българския пазар със своята надеждност, лесна поддръжка и достъпна цена. При своята най-висока 7-а серия, Landini въвежда модификацията ACTIVE,

0

Обширни възможности за растеж ще има на глобалния пазар за тези машини. Очаква се той да достигне 3,2 милиарда долара до 2025 година Ивона Величкова Храната управлява света.

Последни новини
0

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

0

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

0

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

0

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Френската полиция издирва мъжа, който е поставил куфара-бомба на пешеходната улица в източния френски град Лион. Заподозреният е бил заснет от охранителните камери на улицата, докато е оставял чантата пред пекарната на улица "Виктор Юго", съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.  При инцидента, случил се днес в 17,30 часа местно време,