Брашнестата мана по лозата става все по-опасна болест

23 април 2019
Агробизнес
33129
1 2 3 4 5
 

Проблемът идва от резистентността на патогена към фунгицидите, разясняват от Белхим, които предлагат ефикасни решения за опазване на културата

Ваня Велинска

Старосел

Брашнестата мана е друга сериозна болест, която през последните години създава доста проблеми в лозовите насаждания. Заразата става все по-устойчива към фунгицидите, което налага да й се обръща сериозно внимание.

Към много от продуктите срещу брашнесата мана има резистентност, ето защо целта е да се разработват нови активни вещества, които да се справят с патогена, разяснява Рени Тодорова от екипа на Белхим. Освен това инкубационния период на болестта е от 1 до 4 дни, през които няма никакво видими симптоми, а чак след това те се забелязват, но вече е относително късно. Така че препоръката е срещу брашнестата мана да се извършват превантивни третирания.

От фирмата ще предложат няколко продукта, които могат да се справят с брашнестата мана, стана ясно на техническата среща, организиран специално за лозари.

Кусаби има предпазно и лечебно действие, както и изкореняващ ефект. Продуктът се отличава с бързо трансламинарно придвижване, а преразпределянето на активното вещество става чрез силно изразена газова фаза.

Активното вещество пириофенон е от най-ново поколение, коментира Рени Тодорова. Продуктът действа в различни ситуации - когато хифата не е проникнала в клетките, когато е проникнала и се разпространила, както и когато се развива вече. Това означава, че

продуктът се справя добре в началото

по средата и края на развитието на болестта. Чрез действието си успява да намали жизнеспособността и подвижността на хифите.

Комбинираният ефект от превантивното и лечебното действие осигурява дълготрайна защита на третираните култури. Кусаби има силна газова фаза, която поддържа оптимално покритие в лозовото растение и предпазва грозда от нападение.

Най-подходящият момент за приложение на Кусаби е преди, по време и след цъфтеж, когато има най-голям риск от развитие на патогена в растенията. Интервалът между третиранията е 10-12 дни. По принцип продуктът може да се прилага през цялата вегетация, но не по-късно от фаза омекване на зърната.

Козавет ДФ е другото предложение срещу брашнеста мана от Белхим.

Това е добре познат продукт - сяра, с 80% концентрация, разясняват специалистите.

Козавет ДФ е под формата на водоразтворими гранули. Той действа контактно и чрез изпаренията си върху дихателната система на патогена. Има профилактично и лечебно действие.

 Подобрената формулация на продукта оптимизира ефективността и намалява образуването на прах за по-голямо удобство при употребата му. Козавет ДФ има

допълнително действие и срещу видовете акари

по овощните култури и лозя, като потиска тяхното развитие.

Поради контактното му действие е необходимо да има много добро покритие на всички части на растението, които трябва да се защитят.

Козавет ДФ се прилага превантивно и лечебно през периодите, когато има риск от развитие на болестта. Регистрираната доза на приложение трябва да се разпредели на няколко пръскания, напомнят специалистите. Фазите от формиране на първите листа до цъфтеж и затваряне на грозда, са рискови за лозята, ето защо тогава е препоръчително приложение на фунгицида през интервал от 7 до 10 дни, в зависимост от развитието на болестта.

Винтек е единственият продукт, който работи срещу еска по лозата, коментира Даниел Божанов, мениджър на Белхим България. В момента няма както химичен, така и биологичен продукт, който да действа на 100% срещу болестта. А

еската въобще не трябва да се подценява

тъй като при сериозно развитие, може да унищожи лозята.

Винтек е натурален продукт, произвежда се от гъба, изолирана от лешници в Италия. Повечето продукти, които са на база Триходерма, са от почвен тип, а тази е от надземен вид, затова е и толкова ефикасен, разясняват специалистите.

Продуктът трябва да се пръска веднага след резитба, тъй като Триходермата навлиза през току-що направения отрез и не позволява на еската да проникне оттам и да се разпространи в растението.

Момента на приложение е малък, ето защо трябва да се действа бързо, за да се постигне ефекта, който се цели. Освен това продуктът работи с натрупване, да се внася поне 3-4 години, за да се прояви неговата ефикасност. Препоръчително е да се работи по схема, която се изготвя от специалистите на Белхим.

Топ продуктът в листата на Белхим е Кенджа. Препарат на базата на изофетамид, контролиращ сивото гниене при лозя. Той има акропетално действие. Специфично за Кенджа е трансламинарно действие в две посоки от горната страна на листа към долната и обратното. Специалистите от Белхим отбелязват, че продуктът не влияе на ферментацията на вино. На демо полета миналата година Кенджа доказа, че с едно пръскане на фона, на благоприятните климатичните условия лозовите масиви останаха чисти от сиво гниене.

Още от Агробизнес
0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

0

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

0

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

0

Според последния доклад на ISN миналата седмица предлагането на свине за клане се оказва недостатъчно за потребностите на кланиците, съобщава thepigsite.com.

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

16-годишният Йосиф Миладинов отново направи силно плуване на 100 м бътерфлай, но то не се оказа достатъчно за медал от световното първенство за девойки и юноши в Будапеща (Унг). Във финала българинът пак слезе под 52 сек, но 6 стотни го лишиха от бронза и той остана 4-и. Миладинов взе дистанцията за 51,96 сек.

Актьорът от "Кръстникът" Джани Русо твърди, че секс символът Мерилин Монро е отнела девствеността му, когато той е бил едва на 15 години, а тя на 33. Той споделя, че ако това се случи в наши дни – тя ще бъде в затвора. Русо разказва пред The Sun: "Тя ме научи на всичко, което знам. Мислех, че съм най-големият късметлия

Успешно приключи операцията на Стефан Данаилов. В началото на седмицата актьорът пострада при падане в апартамента си в Приморско и счупи тазобедрена става, съобщава bTV. Около два часа продължи операцията, за която от София пристигна екипът на ортопеда професор Андрей Йотов. След като беше преценено