Брашнестата мана по лозата става все по-опасна болест

23 април 2019
Агробизнес
29862
1 2 3 4 5
 

Проблемът идва от резистентността на патогена към фунгицидите, разясняват от Белхим, които предлагат ефикасни решения за опазване на културата

Ваня Велинска

Старосел

Брашнестата мана е друга сериозна болест, която през последните години създава доста проблеми в лозовите насаждания. Заразата става все по-устойчива към фунгицидите, което налага да й се обръща сериозно внимание.

Към много от продуктите срещу брашнесата мана има резистентност, ето защо целта е да се разработват нови активни вещества, които да се справят с патогена, разяснява Рени Тодорова от екипа на Белхим. Освен това инкубационния период на болестта е от 1 до 4 дни, през които няма никакво видими симптоми, а чак след това те се забелязват, но вече е относително късно. Така че препоръката е срещу брашнестата мана да се извършват превантивни третирания.

От фирмата ще предложат няколко продукта, които могат да се справят с брашнестата мана, стана ясно на техническата среща, организиран специално за лозари.

Кусаби има предпазно и лечебно действие, както и изкореняващ ефект. Продуктът се отличава с бързо трансламинарно придвижване, а преразпределянето на активното вещество става чрез силно изразена газова фаза.

Активното вещество пириофенон е от най-ново поколение, коментира Рени Тодорова. Продуктът действа в различни ситуации - когато хифата не е проникнала в клетките, когато е проникнала и се разпространила, както и когато се развива вече. Това означава, че

продуктът се справя добре в началото

по средата и края на развитието на болестта. Чрез действието си успява да намали жизнеспособността и подвижността на хифите.

Комбинираният ефект от превантивното и лечебното действие осигурява дълготрайна защита на третираните култури. Кусаби има силна газова фаза, която поддържа оптимално покритие в лозовото растение и предпазва грозда от нападение.

Най-подходящият момент за приложение на Кусаби е преди, по време и след цъфтеж, когато има най-голям риск от развитие на патогена в растенията. Интервалът между третиранията е 10-12 дни. По принцип продуктът може да се прилага през цялата вегетация, но не по-късно от фаза омекване на зърната.

Козавет ДФ е другото предложение срещу брашнеста мана от Белхим.

Това е добре познат продукт - сяра, с 80% концентрация, разясняват специалистите.

Козавет ДФ е под формата на водоразтворими гранули. Той действа контактно и чрез изпаренията си върху дихателната система на патогена. Има профилактично и лечебно действие.

 Подобрената формулация на продукта оптимизира ефективността и намалява образуването на прах за по-голямо удобство при употребата му. Козавет ДФ има

допълнително действие и срещу видовете акари

по овощните култури и лозя, като потиска тяхното развитие.

Поради контактното му действие е необходимо да има много добро покритие на всички части на растението, които трябва да се защитят.

Козавет ДФ се прилага превантивно и лечебно през периодите, когато има риск от развитие на болестта. Регистрираната доза на приложение трябва да се разпредели на няколко пръскания, напомнят специалистите. Фазите от формиране на първите листа до цъфтеж и затваряне на грозда, са рискови за лозята, ето защо тогава е препоръчително приложение на фунгицида през интервал от 7 до 10 дни, в зависимост от развитието на болестта.

Винтек е единственият продукт, който работи срещу еска по лозата, коментира Даниел Божанов, мениджър на Белхим България. В момента няма както химичен, така и биологичен продукт, който да действа на 100% срещу болестта. А

еската въобще не трябва да се подценява

тъй като при сериозно развитие, може да унищожи лозята.

Винтек е натурален продукт, произвежда се от гъба, изолирана от лешници в Италия. Повечето продукти, които са на база Триходерма, са от почвен тип, а тази е от надземен вид, затова е и толкова ефикасен, разясняват специалистите.

Продуктът трябва да се пръска веднага след резитба, тъй като Триходермата навлиза през току-що направения отрез и не позволява на еската да проникне оттам и да се разпространи в растението.

Момента на приложение е малък, ето защо трябва да се действа бързо, за да се постигне ефекта, който се цели. Освен това продуктът работи с натрупване, да се внася поне 3-4 години, за да се прояви неговата ефикасност. Препоръчително е да се работи по схема, която се изготвя от специалистите на Белхим.

Топ продуктът в листата на Белхим е Кенджа. Препарат на базата на изофетамид, контролиращ сивото гниене при лозя. Той има акропетално действие. Специфично за Кенджа е трансламинарно действие в две посоки от горната страна на листа към долната и обратното. Специалистите от Белхим отбелязват, че продуктът не влияе на ферментацията на вино. На демо полета миналата година Кенджа доказа, че с едно пръскане на фона, на благоприятните климатичните условия лозовите масиви останаха чисти от сиво гниене.

Още от Агробизнес
0

Цените на зърнените и маслодайните култури както на зърно от старата, така и от новата реколта в Черноморския регион, показват ръст след повишаване на котировките на световните пазари.

0

След няколко дни непрекъснат растеж, има спад в цените на пазара на царевица и пшеница в Чикаго след тестване на нивата на съпротива. Климатичните условия си остават основният фактор,

0

Отскокът, наблюдаван по време на няколко търговски сесии на пазара на пшеницата вече спада. В резултат на това цените започнаха да намаляват след тестването с декемврийски договор с ниво на

0

Близо 3 хиляди производители, отглеждащи трайни овощни култури, ягоди и малини получиха компенсации за зимните пръскания.  ДФ „Земеделие“ преведе общо 3 031 795 лв.

0

Това произлиза от предложени за обсъждане В мзхг до 28 май промени в наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания на площ.

Последни новини
0

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

0

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

0

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

0

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Френската полиция издирва мъжа, който е поставил куфара-бомба на пешеходната улица в източния френски град Лион. Заподозреният е бил заснет от охранителните камери на улицата, докато е оставял чантата пред пекарната на улица "Виктор Юго", съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.  При инцидента, случил се днес в 17,30 часа местно време,