Свиневъдът - с ключова роля при канибализма

26 април 2019
Животновъдство
7209
Прасета подрастване с некупирани опашки ядат едро смлян зърнен фураж
1 2 3 4
 

Готови ли сме да отглеждаме прасета с некупирани опашки, коментират ветеринарни специалисти

Таня Демирова

Канибализмът (хапане на опашките, ушите или крайниците)е разпространен проблеми при отглеждането на свинете, който влече след себе си финансови загуби и се отразява пряко върху хуманното отглеждане на животните. Най-широко прилаганата мярка сега е

купирането на опашките

В същото време самата процедура по рутинното купиране (отрязване) е в центъра на внимание както на потребителите, загрижени за хуманното отглеждане на животните, както и на защитниците на правата на животните. И въпреки че купирането на опашките не влияе пряко на факторите, които са в основата на подобно поведение на свинете и не ги отстранява, тази процедура все още се прилага при 90-100% от прасетата в европейските свинеферми (EFSA, 2007).

Но Директива 2008/120/ЕО за защита и

хуманно отношение при отглеждане на животните

се въвежда изискването купирането на опашките на прасетата да не се извършва рутинно, без разглеждане на други профилактични мерки от технологичния план - такива като реорганизация на околната среда и използването на материали за обогатяване на средата.

Четирима практикуващи ветеринарни специалисти от Германия, Испания, Северна Америка и Китай коментират разпространението на проблема по света и какви стратегии по проблема използват.

Оказва се, че само в вeтеринарните специалисти в Германия - д-р Инге Бьоне, и Испания - д-р Алберт Видал, имат опит и са работили със свине с неотрязани опашки и с манипулируеми материали.

Д-р Видал е работил в свинеферма, в която всяко животно разполага

с по 2 кв. м свободна площ

Животните са отглеждани върху сламена постеля със свободен достъп до външно разположени площадки. Според испанския ветеринарен специалист тези условия работят добре при свине с неподрязани опашки, но подобен сценарий не предотвратява на 100% хапането на опашките.

Д-р Инге Бьоне има огромен опит по отношение на разнообразни манипулириуеми материалис , които тя се среща в стандартни ферми, отглеждащи свине с некупирани опашки. Много от нейните клиенти работят с материали, с които свинете могат да играят и всячески да ги манипулират - такива като окачени памучни въжета или плоски дървени парчета. Но повечето фермерите използват

или слама, или сено

Изхождайки от нейния опит, ключова роля в недопускането на този проблем играе именно фермерът, внимателно оглеждайки свинете всекидневно.

Освен това е много важно свинете да получават достатъчно количество влакнини.

Всички анкетирани ветеринарни лекари с изключение на д-р Бил Уанг (Китай) се съгласяват с това, че в техния район хапането на опашките е проблем или пък може да стане потенциален проблем.

Д-р Уанг смята, че този проблем се отнася до

ферми с лош здравословен статус

или с лошо организирана работа с поголовието.

Д-р Андреа Питкин (Северна Америка) е сигурна, че освен условията на околната среда (или дразнителите, нарушаващи тези условия и предизвикващи нежелано поведение) е проблем най-вече и е резултат на бързите промени в генетиката на животните, насочени към техния ускорен растеж, когато към тях се примесят проблеми с осигуряването на свинете на подходяща дажба, способна да задоволи нарасналите потребности на такива високопродуктивни животни от енергия/протеин.

Тя смята, че този сценарий може да се усеща от животните като постоянен глад и това може допълнително да ускори възникването на проблема.

Според д-р Видал хапането на опашките не е голям проблем сега заради съществуващата практика за купиране на опашките. Но със забраняването ѝ

проблемът може да стане огромен

тъй като според него сме много далече от това да намерим решение по отношение на хапането на опашките.

Той е убеден, че проблемът е обусловен от използваните технологии, от свинете майки, с които работим, и от типа оборудване и помещения, в които отглеждаме свинете.

От четиримата ветеринарни лекари най-голям опит с независими свиневъди има германската ветеринарна лекарка.

Според д-р Бьоне, ако на свинете са създадени съответните условия на отглеждане и им е осигурен достатъчен фронт на хранене и пиене, най-значителните

рискови фактори

за хапане на опашките са:

* неправилна организация на групирането на отбити прасета (= дискомфорт);

* недостатъчно добра "структура" на фуража (добрата предполага зърнените фуражи да са по-едро смлени);

* наличие на чревни патогени и недостиг на влакнини: причинители като Lawsonia intracellularis и E.Coli предизвикват стомашни болки; яденето на компоненти, богати на влакнини (като сено или слама) може да намали дискомфорта; ако на такива животни не се предоставят влакнини, те ще са принудени да открият други техни източници (т.е. опашки);

* прекалена осветеност в свинефермата (= дискомфорт).

Още от Животновъдство
0

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

0

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

0

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

0

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

0

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Григор Димитров ще играе срещу ветеран от Италия в първия кръг на откритото на САЩ.  Съперник на най-добрия български тенисист е 35-годишният Андреас Сепи, който е 77-и в ранглистата - с едно място над Димитров. До момента двамата нямат официален мач помежду си.  При победа Григор може да срещне звездата на Хърватия Борна Чорич.

16-годишният Йосиф Миладинов отново направи силно плуване на 100 м бътерфлай, но то не се оказа достатъчно за медал от световното първенство за девойки и юноши в Будапеща (Унг). Във финала българинът пак слезе под 52 сек, но 6 стотни го лишиха от бронза и той остана 4-и. Миладинов взе дистанцията за 51,96 сек.