Панагюрище стана един от първите градове в Европа, в които беше задействана безжична мрежа за безплатен интернет достъп на гражданите на общината. Мрежата разполага с общо 6 точки за обществен достъп, като официалното й откриване обявиха съвместно кметът на Панагюрище Никола Белишки и еврокомисарят Мария Габриел, съобщава http://computerworld.bg/

Панагюрище е една от 113 български общини със спечелени проекти от първия етап на инициативата WiFi4EU. България е на 12 място в ЕС, като ще получи финансиране на стойност 1,695 милиона евро. Общините подписаха договори с ЕК в края на 2018 г., като срокът за реализация на проектите е 18 месеца.

„Панагюрище е едно от любимите ми места в България, защото тук се поддържа този буден български дух, който ни кара да се гордеем. Поздравявам кмета Никола Белишки и екипа му за бързото изграждане на системата. С удоволствие връчвам символично ваучера за 15 000 евро, като тази мрежа е прекрасен пример за ползата от инициативата WiFi4EU за хората от всяка община. Тя дава още една възможност на Панагюрище да покаже своето богато културно-историческо наследство на повече европейци“, заяви при връчването на ваучера Мария Габриел.

„Изключително съм горд, че Община Панагюрище е една от 113-те общини (в България), която не само е успяла да кандидатства със свой проект по инициативата, но и да го реализира. Инициатива е изцяло заслуга на Мария Габриел, нейна е идеята. С реализацията му ние ще дадем още по-голяма възможност не само на жителите на общината, но и на гостите на града ни, както и на всички граждани на ЕС да разберат какво се случва при нас. Макар и малка община, ние имаме какво да разкажем за миналото си, имаме какво да разкажем и за настоящето. Вярвам, че с общи усилия и с реализирания проект ще имаме едно по-добро бъдеще“, каза кметът Никола Белишки.

„Думата свързаност не трябва да е само в речите и в текстовете на декларациите. Свързаност означава да имаме връзка с младите хора, да общуваме, да откриваме нови приложения, да дадем възможност като родители, като баби и дядовци да общуваме с тези, които не са наблизо. Освен това така ще дадем възможност на нашето населено място да получи по-голяма видимост и да бъде оценено в Европа. Панагюрище е тази наша „българска перла“, която искаме да продължим да популяризираме, с неговото невероятно историческо наследство“, допълни Габриел.

Освен на площада, точки за интернет има и в близкия парк. Мария Габриел тества качеството на мрежата чрез видеовръзка с ученици, които се бяха свързали към мрежата с име „WiFi4EU” от другите места.

Вторият конкурс за инициативата се проведе на 4 и 5 април т.г., като над 10 000 общини от ЕС са кандидатствали за ваучер за 15 000 евро. На всяка страна са гарантирани поне 15 ваучера, като максималният брой е 510. В момента се прави оценка на кандидатурите по втория конкурс, а през май се очаква комисията по избора да обяви кои общини ще получат шанс да реализират проектите си.

През тази година предстои още един етап от конкурса са WiFi проекти, като подаването на предложения е предвидено за 14 юли 2019 г.