Каква е подготовката на пчеларя:

1) От пчелните кошери се премахват всички отоплителни материали и гнездата се разширяват с празни пити до последна степен. А на по-силните семейства се поставят допълнителни корпуси или магазини също с празни пити. За да се гарантира нормална вентилация, броят на питите в корпусите и магазините се намалява наполовина. Те се слагат по-нарядко. Така се разширява обемът на кошера до степен, която изключва повишаването на температурата над оптималните граници.

2) Покривните дъски се заменят с мрежа върху корпуса или магазина. Входовете се затварят плътно, а всички вентилационни отвори на дъната и на покривните дъски се отварят изцяло. Капакът се повдига от северната стена с 2-3 см над гнездото, за да се усили вентилацията. При слънчево и топло време кошерите се засенчват с трева, клони или други материали.

3) Нуждата от вода на пчелните семейства през време на изолацията е много голяма.  Затова се налага те да се снабдяват най-редовно с прясна вода в хранилките. През време на изолацията всяка вечер входовете се отварят, а сутрин рано, преди да е започнал летежът, те отново се затварят. Ако при третирането върху кошерите са попаднали отровни препарати, те се почистват за дезактивация с разтвор от 3-5% хлорна вар, след което се измиват с чиста вода.