Ако елементът липсва, растежът им спира

Калцият е химичен елемент, който е от изключително значение за овощните дръвчета. При него има една особеност, която не се знае от начинаещите овощари. А именно, че калцият няма способността да се придвижва от по-старите органи към младите. Вследствие на това се проявява дефицит в нарастващите части Ц младите листа и растежните точки на стъблата и корените.

Недостигът на калций най-често се изразяват в хлорози и некрози по периферията на листата, деформация на листните дръжки, слаб растеж на растенията и на корените и др.

Най-лесно липсата на калций може да коригира чрез листно подхранване на дръвчетата. На пазара се предлагат специализирани листни торове, които са с повишено съдържание на елемента калций.

Освен това калциевото торене подпомага и намалява риска от горчиви ядки по ябълка, напукване плода на череша, праскова, нектарина и слива и др. 

ПРИ ЯБЪЛКИТЕ

При липсата на калций ябълките страдат от т. нар. горчиви ядки.

Особено чувствителни към този недостиг са плодовете сортовете - Червена превъзходна, Джонатан, Английска зелена ренета, Тетовка, Бауманова ренета и др. Горчивите ядки могат да се проявят и при някой сортове дюли и круши. (ХФ)