Евтиното вносно птиче месо от Източна Европа залива немския пазар и поставя под заплаха стандартите за хуманно отглеждане на домашните птици. Немският птицевъден сектор рискува да загуби 30% от бизнеса следващите 5 години, ако евтиният внос на птиче месо от Източна Европа продължи да наводнява пазара, заяви член на Управителния съвет на ZDG (Централната асоциация на немските птицевъди).

Членовете на Асоциацията не са доволни, че ресторанти и големи търговски вериги купуват вносно птиче месо, съобщава сп. Fleischwirtshaft.

Към днешна дата германските птицевъди са намалили производството: до 73% от пуешкото, 15% от гъшето и около 90-95% от птичето. А те постоянно инвестират в модернизация и в съответствие на производствените стандарти за хуманно отглеждане.

С всеки килограм птиче месо, внесен от Източна Европа, равнището на благополучие на животните в Германия пада, както и печалбата на местните животновъди, отбелязва президентът на ZDG Фридрих Ото Рипке.

Асоциацията моли правителството да осигури пълно възстановяване на допълнителните разходи за хуманно отглеждане на животните, както и на разходите на производителите за задължителна маркировка за произход на птичето месо.

Украйна се разглежда като един от производителите, които оказват най-голям натиск върху европейския пазар на птиче месо, но има и постоянен натиск от страна на държави като Полша, Румъния, Унгария и България, които в последно време значително увеличават производството на птиче месо.