За отглеждането на културата отговаряме на Нина Петрова от Сливен

Време е градинарите, които си отглеждат сами разсад от праз, да направят сеитбата.

Най-добре е първо почвата да се натори с органични и минерални торове. Ориентировъчно за 1 кв. м - 2-3 кг добре разложен оборски тор и около 30-50 г комбинирани минерални торове.

Разпръсната сеитба

Семената се засяват разпръснато през целия март, но може и през април. За 1 кв. м са нужни 6-8 г семена. Така се произвежда разсад, когато растенията ще се засаждат на друго място.

Сеитба в редове

Семената може да се засеят и в редове.

Тогава междуредовото разстояние е около 15 см. Този начин е за предпочитане, защото при него една част от растенията могат да останат за доотглеждане на същото място - те ще са готови за консумация малко по-рано от другите, които ще бъдат преместени.

Когато скубете разсад за засаждане от редовата сеитба, изваждайте растенията така, че останалите в реда да бъдат на равно разстояние - 15 см едно от друго. 

ДИРЕКТНО ЗАСЯВАНЕ

Много стопани практикуват сеитбата на праз направо в градината - това е т. нар. безразсадов начин. Той също дава жизнени растения.

Засяването направете по подобен на описания начин. Сеитбата е на същата дълбочина, но разстоянието между растенията е малко по-голямо.

Недостатък на този метод е, че още в началото се заема повече площ от зеленчуковата градина, която би могла да се използва за други култури.