Тази година Националният съвет на производителите на свинско месо (NPPC) в САЩ реши да отмени Международната изложба по свиневъдство заради опасения от разпространение на африканска чума по свинете (АЧС), съобщава Worldpork.org

Въпреки че в САЩ няма АЧС организаторите на изложбата се отказват от провеждането й заради "извънредна предпазливост".

Изложбата World Pork Expo традиционно се провежда в държавния панаир в щата Айова в продължение на три дни. Тази година трябваше да се проведе на 5-7 юни.

Ето как президентът на NPPC Дейвид Херинг обяснява решението.

Въпреки че оценката на ветеринарни специалисти и експерти показва незначителен риск, свързан с провеждането на изложбата, решихме да проявим крайна предпазливост.

Здравето на американското стадото свине е от първостепенно значение, тъй като то осигурява средства за съществуване на нашите производители. Профилактиката е единствената защита от АЧС и NPPC ще продължава да прави всичко възможно, за да предотврати разпространението й в САЩ.

Според Херинг американските свиневъди силно зависят от експорта и огнищата на АЧС незабавно биха затворили експортните пазари на страната по време, когато те се сблъскват със сериозни търговски пречки. Като например споровете за митническите тарифи.