Има ли качествена разлика между майките, отгледани от яйца или ларви

25 април 2019
Пчеларство
8766
Няма снимка
Доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. Но по-голяма възраст от двудневнат на ларвата, определяна за отглеждане на пчелна майка, вече има значителни неблагоприятни последици.
 

Качествата на майката и възрастта на племенния материал е от първостепенно значение за проуктивността на пчелната майка, напомнят водещи специалисти в пчеларството на nbps.press.bg.

Известно е, че при производството на пчелни майки всеки пчелар или производител на разплоден материал се старае те да бъдат отглеждани или от яйце, или от колкото е възможно по-млада, еднодневна до тридневна ларва.

В практиката, когато се работи чрез пренасянето на материала в изкуствена восъчна чашка, се използват излюпени пчелни ларви. А при методите без пренасяне - още неизлюпени, т.е. яйца.

Основателно е да се зададе въпросът - има ли разлика в качествата на пчелните майки, отглеждани от яйца и на тези, отглеждани от ларви. Още повече че още от самото начало тези ларви се хранят с малко по-различна храна от тази за ларвите на пчелите-работнички. Затова би трябвало да се очаква, че с увеличение на възрастта на племенния материал (яйце или ларва) ще има промени в теглото на майките в полза на тези, отгледани от яйце.

За учудване на изследователите такава разлика в теглото има, но тя е в полза на майките, отгледани от яйце, а не от такива, отгледани от еднодневна или дори един и половина дневна възраст.

Това се обяснява с размерите на маточника. Отглеждането на майка от яйце става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват, а отглеждането на такова от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм). Според немския специалист в тази област д-р К. Вейс, размерът на килийката е от много важно значение.

По-различен е резултатът за теглото на майките, които са отглеждани от еднодневни, двудневни и тридневни ларви. В този случай теглото на отгледаните от еднодневни ларви значително превишава това на тези, получени от двудневни и по-стари ларви.

Правени са и опити за определяне на медопродуктивността на пчелните семейства в зависимост от пчелните майки, отглеждани от яйца, от по-млади или по-стари ларви. Разлики в това отношение при семейства с майки, отглеждани от яйца или от ларви на еднодневна или един и половина дневна възраст не са установени.

На основата на такива и други подобни изследвания е доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки, дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. По-голяма възраст от двудневната на ларвата определяна за отглеждане на пчелна майка вече има значителни неблагоприятни последици.

Още от Пчеларство
0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Коментарът е на Матеев на форума на pchelari.com: Предвид високите температури през август, една майка, колкото и да искаш да я сбъркаш, няма как това да стане.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Защото и те, и кошерите са изложени на силна слънчева светлина и много високи температури Вече втори пореден месец дневната температура на въздуха достига и надхвърля 35 градуса С Това означава,

0

След излюпване първата майка от тях ще убие останалите. Затова за предпочитане е да се отделят няколко маточника в отделно нуклеусче за излюпване и оплождане, съветва защото много често майките,

Последни новини
0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

0

Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

0

Средно по 486 кг боклук се падат на жител на Европейския съюз за 2017 г., сочат данни на статистическата служба Евростат. Обемите са без промяна в сравнение с година по-рано и със 7% под пика от 525

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двама британски туристи починаха от "легионерска болест" след престой в хотел в България, съобщи "Мирър", цитиран от Канал 3. Смята се, че други двама британци, резервирали стаи в същия 3-звезден хотел в Слънчев бряг, също се заразили от инфекцията, но се възстановяват. 75-годишният Брайън Тейлър, чиято 84-годишна съпруга Нанси е с деменция,

Скандали съпътстваха първия плейофен мач за влизане в групите на Шампионската лига между “Йънг Бойс” и “Цървена звезда”, който завърши 2:2 в Берн. Сексапилната Татяна Сайкович, която е пресаташе на сръбския гранд, бе нацелена с бутилка по пътя към миксзоната. За радост шишето ударило ръката на атрактивната дама и не ѝ е нанесло някакво сериозно

Столичният футболен съдия Николай Йорданов ще запише историческо постижение на утрешния мач от футболното ни първенство между отборите на Арда и Черно море. Срещата е под №255 за рефера в елита, с което Йорданов става №1 в България за всички времена. Това съобщи за Novsport.com футболният статистик от Варна Николай Райков,