Има ли качествена разлика между майките, отгледани от яйца или ларви

25 април 2019
Пчеларство
7272
Няма снимка
Доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. Но по-голяма възраст от двудневнат на ларвата, определяна за отглеждане на пчелна майка, вече има значителни неблагоприятни последици.
 

Качествата на майката и възрастта на племенния материал е от първостепенно значение за проуктивността на пчелната майка, напомнят водещи специалисти в пчеларството на nbps.press.bg.

Известно е, че при производството на пчелни майки всеки пчелар или производител на разплоден материал се старае те да бъдат отглеждани или от яйце, или от колкото е възможно по-млада, еднодневна до тридневна ларва.

В практиката, когато се работи чрез пренасянето на материала в изкуствена восъчна чашка, се използват излюпени пчелни ларви. А при методите без пренасяне - още неизлюпени, т.е. яйца.

Основателно е да се зададе въпросът - има ли разлика в качествата на пчелните майки, отглеждани от яйца и на тези, отглеждани от ларви. Още повече че още от самото начало тези ларви се хранят с малко по-различна храна от тази за ларвите на пчелите-работнички. Затова би трябвало да се очаква, че с увеличение на възрастта на племенния материал (яйце или ларва) ще има промени в теглото на майките в полза на тези, отгледани от яйце.

За учудване на изследователите такава разлика в теглото има, но тя е в полза на майките, отгледани от яйце, а не от такива, отгледани от еднодневна или дори един и половина дневна възраст.

Това се обяснява с размерите на маточника. Отглеждането на майка от яйце става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват, а отглеждането на такова от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм). Според немския специалист в тази област д-р К. Вейс, размерът на килийката е от много важно значение.

По-различен е резултатът за теглото на майките, които са отглеждани от еднодневни, двудневни и тридневни ларви. В този случай теглото на отгледаните от еднодневни ларви значително превишава това на тези, получени от двудневни и по-стари ларви.

Правени са и опити за определяне на медопродуктивността на пчелните семейства в зависимост от пчелните майки, отглеждани от яйца, от по-млади или по-стари ларви. Разлики в това отношение при семейства с майки, отглеждани от яйца или от ларви на еднодневна или един и половина дневна възраст не са установени.

На основата на такива и други подобни изследвания е доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки, дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. По-голяма възраст от двудневната на ларвата определяна за отглеждане на пчелна майка вече има значителни неблагоприятни последици.

Още от Пчеларство
0

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

0

Практичен съвет №1: Някои пчелари намаляват с 2-3 питите в магазина или в корпусите за мед, респективно в магазинните отделения на лежака. Те ги разреждат на по-голямо междурамково разстояние.

0

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

0

България заема второ място в света по засети площи с лавандула, но въпреки това рядко можем да намерим висококачествен натурален лавандулов мед на бг пазара.

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

Последни новини
0

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

0

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

0

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

0

Покрива всеки сантиметър с цвят Delosperma cooperi е братовчедка на сукулентите. Листенцата ѝ са месести, пълни с вода, а на слънце светят като поръсени с брокат.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Френската полиция издирва мъжа, който е поставил куфара-бомба на пешеходната улица в източния френски град Лион. Заподозреният е бил заснет от охранителните камери на улицата, докато е оставял чантата пред пекарната на улица "Виктор Юго", съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.  При инцидента, случил се днес в 17,30 часа местно време,