Ако по време на оплодителен полет майката привърши храната или времето внезапно се влоши, появи се силен вятър или дъжд, тя се връща обратно в кошера.

И ако семеприемното й мехурче не е напълнено достатъчно, тя излита отново в подходящо време на допълнителен оплодителен полет, докато се изпълни, разясняват на beehoney-bg.eu.  Семеприемното мехурче трябва да бъде запълнено с достатъчен брой сперматозоиди, защото през живота си майката снася няколко милиона яйца.

През усиления яйценосен период тя снася дневно от 1500 до 2000 яйца, а за един сезон 150 000-200 000 бр. Благодарение на доброто хранене от пчелите с маточно млечице, майката снася ежедневно яйца с тегло по-голямо от собственото й тегло.

В процеса на оплождане майката бива съвокуплявана от търтеи с различен генетичен потенциал, понякога и от различни породи. Затова много често в едно семейство, наред с тъмни пчели се появяват и такива с жълти коремчета. Както е известно чрез търтеите се предават голяма част от наследствените белези.

Автор доц. д-р Б. Първулов