МЗХГ предлага нова методика за опростените разходи, одобрена от комитета по наблюдение на ПРСР

МЗХГ публикува за обществено обсъждане проект на наредба за изменение и допълнение на наредба 4 от 2018 г. за плащане, намаляване или отказ за плащане, както и за оттегляне на изплатена финансова помощ.

Тя засяга мерки и подмерки по чл. 9б от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Причините, които налагали приемането на нова наредба са изредени на база на регламент на ЕС 1303 от 2013 г. на ЕП и на Съвета от 17 декември 2013 г.

Става дума за определяне на общоприложимите разпоредби за най-важните фондове - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

По силата на евродокумента се налагало определяне на общи разпоредби за тези фондове и за отмяна на регламент (ЕО) 1083/2006 на Съвета от 20 декември 2013 г., обяснява аграрното министерство.

Още се обяснява, че методиката за определяне на вариантите на опростените разходи по мярка 19 за водено от общностите местно развитие от ПРСР 2014-2020 г. е била изготвена в края на 2014 г. от Съюза на икономистите в България и е одобрена от ЕК и включена като приложение към ПРСР 2014 – 2020 г.

Но в края на 2018 г. е разработена нова методика, изготвена от екип на УНСС, която се базира на проучване на пазарните цени за определените видове разходи.

Необходимостта от новата методика се основава на препоръки, направени от одитен екип на ЕК, обясняват от МЗХГ.

Тя е одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. и като част от петата нотификация на програмата е

в процес на одобрение от ЕК

Предвидено е започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките от ПРСР 2014–2020 г. да се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг.

Внимание!

Браншовете да се запознаят навреме с новостите за изплащане на финансовата помощ, когато за нея са предвидени опростени разходи и да дадат становищата си.