Важно за агробраншовете: До 12 май умувайте върху нова наредба за плащанията и отказа им

11 април 2019
Агробизнес
8910
 

МЗХГ предлага нова методика за опростените разходи, одобрена от комитета по наблюдение на ПРСР

МЗХГ публикува за обществено обсъждане проект на наредба за изменение и допълнение на наредба 4 от 2018 г. за плащане, намаляване или отказ за плащане, както и за оттегляне на изплатена финансова помощ.

Тя засяга мерки и подмерки по чл. 9б от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Причините, които налагали приемането на нова наредба са изредени на база на регламент на ЕС 1303 от 2013 г. на ЕП и на Съвета от 17 декември 2013 г.

Става дума за определяне на общоприложимите разпоредби за най-важните фондове - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

По силата на евродокумента се налагало определяне на общи разпоредби за тези фондове и за отмяна на регламент (ЕО) 1083/2006 на Съвета от 20 декември 2013 г., обяснява аграрното министерство.

Още се обяснява, че методиката за определяне на вариантите на опростените разходи по мярка 19 за водено от общностите местно развитие от ПРСР 2014-2020 г. е била изготвена в края на 2014 г. от Съюза на икономистите в България и е одобрена от ЕК и включена като приложение към ПРСР 2014 – 2020 г.

Но в края на 2018 г. е разработена нова методика, изготвена от екип на УНСС, която се базира на проучване на пазарните цени за определените видове разходи.

Необходимостта от новата методика се основава на препоръки, направени от одитен екип на ЕК, обясняват от МЗХГ.

Тя е одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. и като част от петата нотификация на програмата е

в процес на одобрение от ЕК

Предвидено е започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките от ПРСР 2014–2020 г. да се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг.

Внимание!

Браншовете да се запознаят навреме с новостите за изплащане на финансовата помощ, когато за нея са предвидени опростени разходи и да дадат становищата си.

Още от Агробизнес
0

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

0

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

0

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

0

Вчера пазарът в Чикаго се опита да се стабилизира след спад, наблюдаван предишния ден. Фондовете обаче все още са активни в продажбите, и оказват натиск върху цените, особено на царевицата и соята.

0

Новата реколта и скорошният спад на цените принуждават някои купувачи да бъдат активни на зърнения пазар. Така Египет обяви днес търг за закупуване на мека пшеница с доставки от 21 до 31 август.

Последни новини
0

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

0

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

0

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.

0

. През есента проредете храстите и прекопайте почвата около тях и между редовете. Така се унищожават ларвите, които зимуват там. . Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят. .

0

Преместете в друга клетка зайкинята Женските зайчета се отбиват по 3-4 животни в една клетка. Мъжките зайчета се отбиват самостоятелно в отделна клетка Не се препоръчва да се настаняват няколко

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мистериозният българин в екипа на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е Живка Петкова, една от сънародничките ни най-тясно свързани с пътя на България към и в Европейския съюз. Последната ѝ длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Фон дер Лайен,

Двоен стъклен съд за питие и лед - атракция в изложбата “Алкохол и амбалаж” “В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празнични и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето.

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на