Топлината е основен фактор за правилното им развитие

Ако отглеждате разсад от различни зеленчукови култури, трябва да знаете, че за да получите качествени и здрави растения, трябва да полагате редовни грижи за тях.

Основните фактори, които трябва да се следят са температура, светлина, влажност на почвата и на въздуха особено, когато растенията са засети в парници или оранжерии.

В началото след засяването на семената, както и в първите дни след поникването температурата трябва да е по-висока, а светлина не е необходима.

С поникването на растенията и нарастването им температурата трябва да се поддържа оптимална, която може да е различна според изискванията на вида.

По принцип правилото при разсадите в парник е, че колкото светлината е по-силна, толкова температурата трябва да е по-висока.

В домашни условия разсадите се отглеждат при умерени температурни стойности, често в неотопляеми помещения. Разбира се, не трябва и да е студено, тъй като растенията няма да се развиват правилно.

Светлината осигурява равномерен растеж

Светлината е от решаващо значение, за да се развият здрави и добре оформени растения. Ако тя не е достатъчна, се получават нежни и изтеглени растения. В началните етапи от развитието на разсадите, това може да е фатално за тях и те да не могат да с възстановят.

Така че ако на растенията не им достига естествена светлина, тя трябва да се осигури допълнително, чрез подходяща лампа, която да не излъчва топлина.

При гъстите разсади, отглеждани в парници, пикирането в подходящата фаза, водят до подобряване на светлинния режим.

Подхранване на младите растения

Разсадите могат да се подхранват, за да се осигурят необходимите им хранителни вещества за правилното им развитие. Най-подходящо е да се използват листни торове, които са специално създадени за разсади. Те съдържат всички необходими макро- и микроелементи. Освен това са в лесно усвоима форма за младите растения, които тепърва оформят растителните си органи.

Кога и с колко да се подхранват разсадите, четете препоръките, които се дават на етикетите на различните торове.

Почвеният субстрат да е умерено влажен

Поливането е най-сериозното предизвикателство пред начинаещите градинари. Тук се допускат и най-честите грешки - разсадът или е сух или се преполива.

Първоначално е необходимо почвената смес да е достатъчно влажна, за да се провокира покълването на семената, но не и прекалено мокра, защото ще изгният. Впоследствие поливките се съобразяват с температурата и светлината в помещението.

Правилото е да се полива по-често с по-малко количество вода, за да се осигури равномерна влага на почвата.

Ако почвената смес е по-лека, предимно торфена, трябва да се полива по-често, тъй като водата не се задържа и просъхването е по-бързо.

При по-тежка почвена смес - важи обратното правило.

Когато разсадите се отглеждат в паници с биотопливо, ранният и средноранният разсад се поливат рядко.

Препоръчва се да се използва вода със стайна температура. Късните разсади се поливат по-често.

Ако се стигне до поливане, това може да доведе до преовлажняване на почвата, което пък е предпоставка за развитие на сечене - много опасно за младите разсади, както и до прерастване на разсадите, което също не е желателно.

Растенията трябва да са закалени

Преди да отидат на постоянното място

Закаляването на зеленчуковия разсад е изключително важно, тъй като то е плавен преход между отглеждането му вкъщи или в парника и засаждането му на постоянно място в градината.

Обикновено закаляването започва 10-ина дни преди засаждането. За целта температурата трябва да стане по-ниска, а поливането да се прекрати. Таблите или с саксииките с разсадите се изнасят на открито през деня, а парниците се отварят, според възможностите на съоръжението. Вечерта растенията се прибират в помещенията. Последните дни разсадът трябва да се оставя на открито.

Закаленият разсад се прихваща по-лесно и издържа по-добре на неблагоприятни условия на средата. 

Засаждането е според срока на производство

Разсаждането на зеленчуците в градината се определя от срока на производството им - ранни, средноранни и късни.

Първи в градината се разсаждат най-студоустойчивите зеленчуци Ц салати, марули, зеле. Топлолюбивите се засаждат чак след като премине опасността от късни пролетни слани, което е различно за отделните райони на страната.

Вторите култури се засаждат късно през пролетта или в началото на лятото. Например ориентировъчно се дават следните срокове за:

лук каба - 5 юни

праз - 10-15 юни

праз - 15-20 юли

Естествено, в южните райони растенията се засаждат с около две седмици по-рано, отколкото в северните, както и в полу- и планинските райони.

Да се изваждат много внимателно

Важно е почвата да е влажна

Един ден преди засаждането разсадът се полива, за да се улесни изваждането му. Това е препоръчително както при разсада, отглеждан директно в почвата, така и при този, засаден в единични съдове.

Непикираният разсад се изскубва внимателно, за да не се разкъсат корените му.

Използва се с малка лопатка или с нож с тъп връх. Разсадът, който е пикиран в лехи, се изважда с малко почва около корените и се поставя в щайга.

Разсадът, отгледан в терини или други съдове, се изважда заедно с пръста около корените и така се засажда.

Листата и корените на разсада от зеле, лук каба, праз се подрязват на 1/3 от дължината им.

Поставят се в готови ямки

Непикираният разсад се засажда със садило, а пикираният в предварително подготвени ямки. Препоръката е да се засажда около 5 см по-дълбоко, отколкото растенията са били в разсадната леха. Изключение правят разсадът от главеста салата, маруля и целина, който се засажда на същата дълбочина, а на разсада от лук каба и праз - се засажда не по-дълбоко от 3-4 см.

При засаждането със садило се внимава да не се подгъват коренчетата на младите растения.

При засаждане със садило, почвата около растенията трябва да се уплътни добре.

Засадените растения се поливат веднага. Ранните и по-топлолюбивите култури - домати, пипер, краставици, патладжан, тиквички, ранно зеле и други, които се засаждат през пролетта, се поливат всяко по отделно. Късните култури - късно зеле, късни домати, лук каба, праз, есенна салата и други, които се засаждат късно през пролетта или в началото на лятото, се поливат с течаща вода.

Важно е ежедневно да се преглеждат

Младите растения са податливи на вредители

Разсадите се нападат от различни вредители - болести и неприятели. Ето защо ежедневно трябва да ги проверявате.

Колкото по-рано откриете, че растенията са нападнати от неприятели, толкова по-лесно ще се справите с тях.

Не допускайте развитието на листни въшки, трипси и оранжерийна белокрилка. Освен че нанасят пряка вреда, те пренасят и опасни вирусни болести, които могат да убият разсада.

Освен това при разсаждането в градината такива растения стават огнище за разпространение на болестите на по-големи площи.

Внимание!

Често през есента белокрилките се внасят с балконските цветя вкъщи. Затова много внимавайте с този неприятел, който се размножава през цялата година.