Кози пазят овчите стада от хищници като припадат

14 април 2019
Домашна ферма
42300
Няма снимка
По време на парализата за 10-15 секунди животните не могат да се движат, но не изпитват болка
1 2
 

В Америка отглеждат една странна порода кози, които са по-известни като нервни или миотонични. За първи път такава коза е открита в американския щат Тенеси през 1880 г. А от 1950 г. започнали да развъждат породата с направление за месо.

Основната й особеност е, че изплашените кози получават краткотрайна мускулна парализа за 10-15 секунди вследствие на резки звуци или движения. В това състояние изпадат и след прекалена емоционална възбуда (учудване, реакция на пръч) или преяждане със зърнен фураж.

Тази генна мутация е рецесивен признак (който се появява в потомството само когато се предаде от двамата родители). При парализа на мускул животното не може да се движи.

Не изпитва болка и е в съзнание

И тъй като не може да стои - пада на една страна или на гърба си с изпънати крака. Този ген способства за по-развитата мускулна маса на тази порода. Но се проявява по-късно, когато животните завършват развитието си - към 4-ата година. Тази порода кози живеят 12-14 години. Покриването на козичките става не по-рано от навършване на 16-ия месец, като се спазва условието да не се кръстосват с едри породи.

"Припадащите" кози са спокойни, миролюбиви и послушни. Породата не е взискателна към условията на отглеждане и хранене. Козите са отлични майки.

Някои ярета "припадат" веднага след раждане

Но повечето правят това, след като станат на 1 месец.

Вече няколко поколения американски овцевъди ги използват всъщност по много жесток начин. Вместо да охраняват стадата си с пастирски кучета, те просто добавят към всяко стадо по една "нервна" коза. Когато от гората изскочи неочакввано койот, овцете се разбягват. А нещастната коза изпада в ступор. Естествено става курбан, но пък стадото овце си остава цяло.

Още от Домашна ферма
0

Осигурете им сено за закуска Специалистите препоръчват да започнете да изкарвате овцете на паша, когато тревата достигне височина от 10-12 см и след като животните са добре охранени.

0

Дезинфекцията е най-добрата профилактика срещу заразни болести За да сте сигурни, че оборът ви няма да стане развъдник на опасни бактериални инфекции изстържете нечистотиите от пода,

0

Осигурете фуражи за бързо наддаване Храненето може да е сухо, влажно, концентрирано и комбинирано. Продукти от сух тип се използват най-често в стопанства с много животни.

0

Може да изхраните осиротяло яре или близнак изкуствено с пълномаслено мляко или с млекозаместител. Важно е ярето близнак да не забозава от майка си, а веднага да свикне да се храни от шише с биберон.

0

Кокошките ще започнат да снасят по-малко, ако яйцата "залежават" в полога. Това е така, защото това пробужда инстинкта за мътене което води до намаляване на яйценосността на кокошките.

Последни новини
0

Увеличават се ставките за "доктор" на 300 лв. и за "доктор на науките" - на 450 лв. Дирекционният и управителния съвет на Селскостопанска академия обсъдиха методика за определяна не бюджетите на

0

Стани член на Национална селска мрежа - такъв призи публикува МЗХГ на страницата си. Обяснява се, че желаещите да се присъединят към Национална селска мрежа /НСМ/ могат да попълнят заявка за

0

Личи от заповед на аграрния министър Толкова ще получават земеделските производители за единица площ, които имат право на подпомагане по схемата за селскостопански практики,

0

Аграрният износ на страната ни е достигнал 4,5-5 млрд евро, а положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието,

0

Пчелната майка започва да снася най-напред по питите, разположени в средата на гнездото. И то, където температурата е най-благоприятна. След като запълни част от средните пити с яйца,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ерол от “Уикеда”, бившият фронтмен на “Контрол” Кольо Гилъна и Светльо Витков, който беше вокал на “Хиподил”, се събраха в нова банда. Групата се казва ЕКС, а името е съставено от първите букви в имената на членовете ѝ. Новата формация планира да прави у нас само по два ексклузивни концерта в годината. Дебютният ще бъде на 10 май в столичен клуб.

Един дядо в трамвая ми се скара, че при 35 градуса съм говорил за жеги. На него му били прохладни. Контрастът север - юг си остава драматичен като турски сериал. И както се казва - не губете кураж... предстои нов студен тираж. Навън все по̀ на талази се носи аромат на есен, печени чушки, а скоро ще надградим с кисело зеле.

Певецът направи голям концерт в зала 1 на НДК, която бе напълно разпродадена Георги Христов пя за първи път в София от 2015 г. Концертът се състоя на 23 април в зала 1 на НДК и бе напълно разпродаден седмици по-рано. Заради големия интерес популярният изпълнител пусна допълнителни билети, освобождавайки местата в оркестрината,