В Америка отглеждат една странна порода кози, които са по-известни като нервни или миотонични. За първи път такава коза е открита в американския щат Тенеси през 1880 г. А от 1950 г. започнали да развъждат породата с направление за месо.

Основната й особеност е, че изплашените кози получават краткотрайна мускулна парализа за 10-15 секунди вследствие на резки звуци или движения. В това състояние изпадат и след прекалена емоционална възбуда (учудване, реакция на пръч) или преяждане със зърнен фураж.

Тази генна мутация е рецесивен признак (който се появява в потомството само когато се предаде от двамата родители). При парализа на мускул животното не може да се движи.

Не изпитва болка и е в съзнание

И тъй като не може да стои - пада на една страна или на гърба си с изпънати крака. Този ген способства за по-развитата мускулна маса на тази порода. Но се проявява по-късно, когато животните завършват развитието си - към 4-ата година. Тази порода кози живеят 12-14 години. Покриването на козичките става не по-рано от навършване на 16-ия месец, като се спазва условието да не се кръстосват с едри породи.

"Припадащите" кози са спокойни, миролюбиви и послушни. Породата не е взискателна към условията на отглеждане и хранене. Козите са отлични майки.

Някои ярета "припадат" веднага след раждане

Но повечето правят това, след като станат на 1 месец.

Вече няколко поколения американски овцевъди ги използват всъщност по много жесток начин. Вместо да охраняват стадата си с пастирски кучета, те просто добавят към всяко стадо по една "нервна" коза. Когато от гората изскочи неочакввано койот, овцете се разбягват. А нещастната коза изпада в ступор. Естествено става курбан, но пък стадото овце си остава цяло.

Повечете ярета от странната порода започват да "припадат", след като станат на 1 месец
Повечете ярета от странната порода започват да "припадат", след като станат на 1 месец