Изградените търтееви пити или т. нар. далаци на строителните рамки трябва да се изрязват и веднага да се стопяват. От тях се получава първокласен чист восък!

Ако на тях има мед, поставете ги зад преградната дъска на някое по-слабо семейство или нуклеус за почистване, след което ги стопете.

По-добре изградените пити (без търтеево пило) може да се поставят в празни магазинни рамки и да се използват за складиране на мед по време на главната паша.

При изрязването на питите от строителните рамки трябва да се преценява окомерно тяхната маса. И задължително да се записва в пчеларския бележник на страницата на съответното семейство за установяване на восъчната му продукция.

При преценката се има предвид, че една цяла новоизградена естествена плодникова пита на дадан-блатова строителна рамка съдържа около 150 грама восък. А на многокорпусна строителна - 110 грама восък.

С изрязването на питите от строителните рамки не бива да се закъснява. Защото те се изграждат предимно с търтееви килийки. А майката в скоро време започва да снася в тях неоплодени яйца. И пчелите напразно биха изразходвали енергия и храна за отглеждане на търтеево пило.