Няма да има критично ниски температури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми. Прогнозираните валежи в края на първото десетдневие на април, след засушаването в началото на пролетта, ще намалят дефицита на влага в горните почвени слоеве при зимните житни култури. По-съществено повишение на почвените влагозапаси в 50-cм слой се очаква в южните райони на страната.

При пшеницата през периода ще се наблюдава масово вретенене. През тази фаза при зимните житни култури протича образуване на съцветие и недостигът на влага се отразява негативно върху репродуктивността на житните растения. При рапицата ще се наблюдава бутонизация и цъфтеж.

В края на първото десетдневие се очаква да настъпи подобрение на условията за поникване на засетите посеви със слънчоглед и царевица и за развитието на ранните пролетни култури - грах, овес, пролетен ечемик

През следващия период критични минимални температури за овощните култури не се прогнозират. В част от полските райони образувалите се слани в края на март и началото на април нанесоха непоправими повреди по цветовете и завръзите на овошките. Сериозно пострадаха кайсиевите насаждения в Североизточна България (Силистра).

По-подходящи условия за сезонни агротехнически дейности, най-важното от които е приключването на сеитбата на слънчогледа, ще има през втората половина от периода. В началото на второто десетдневие на април условията ще позволяват провеждане на следцъфтежни пръскания при костилковите овощни култури. При черешата и вишната трябва да се извърши следцъфтежно третиране срещу най-опасната гъбна болест - цилиндроспориозата (Blumeriella jaapii), известна още като бяла ръжда; при прасковата - срещу брашнестата мана (Sphaeroteca pannosa); при бадема - срещу струпясване (Fusicladium amygdale).

През периода лозите са застрашени от вредоносната дейност на лозовата пъстрянка. При плътност на вредителя над икономическия праг на вредност (1 гъсеница на главина преди разпукване на пъпките, 2 гъсеници - след разпукване на пъпките) се препоръчва двукратно третиране, през 10 дни, с някои от посочените инсектициди (децис 2,5 ЕК - 0,04%, Вазтак Нов - 0, 012%, Нуреле Д - 0,06%, Релдан 40 ЕК - 0,12% , Сумицидин 5 ЕК - 0,025% и др).