Разликата в цените на земеделската земя в ЕС е 32 пъти

12 април 2019
Агробизнес
13536
 

Разликата в цените на земеделските земи между страните от Европейския съюз достига 32 пъти. Това показва статистиката, публикувана от Евростат.

Най-ниска средна цена на хектар обработваема земя е в Румъния - около 2 хил. евро, най-висока е в Холандия - почти 63 хил. eвро/хектар.Холандия е последвана от Италия с 40 000 евро /ха.

В Западна Германия земеделските земи, разположени в “старите” земи, се оценяват на 32 503 евро/ха, а в “новите” - 13 811 евро/ха.

През последните 5 години във всички страни-членки на ЕС, с изключение на Гърция, стойността на обработваемата земя нараства.

Най-голямото увеличение на изкупните цени е регистрирано от източните държави-членки.

Три пъти, нарастват цените в Чешката република. През 2016 г. агрохектарът в Чехия струва средно 5400 евро, което не е много по-малко от това във Франция, където средната цена за земеделска земя е около 6000 евро/ха.

В Литва поскъпването е 2.9 пъти, в Естония - 2.5 пъти и два пъти в Унгария.

Най-скъпата обработваема земя се намира в района на Лигурия /Италия/ - 108 хил. евро, най-евтината в Югозападния район на България - 1,2 хил. евро.

Цените на обработваемата земя в Румъния са най-ниски - около 2000 евро/ха. В трите балтийски страни и Унгария съответните цени се удвоиха между 2011 и 2016 г. в Унгария - средно 4100 евро/ха, а в балтийските държави - 3000 евро/ха.

В държавите-членки на ЕС земеделският производител не притежава всички земи, включени в неговото производство.

Значителни количества земеделска земя са в краткосрочен или дългосрочен лизинг.

В страните от ЕС най-високият наем за земеделска земя е в Холандия - 791 евро/ха, следва Дания с 536 евро/ха и Австрия с 348 евро/ха. Най-евтината земя беше наета през 2016 г. в Латвия, средно 46 евро/ха. В Украйна през 2017 г. средният размер на наема за един хектар земеделска земя е 1369 гривни или 41 евро.

По материали от topagrar

Още от Агробизнес
0

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

0

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

0

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

0

Вчера пазарът в Чикаго се опита да се стабилизира след спад, наблюдаван предишния ден. Фондовете обаче все още са активни в продажбите, и оказват натиск върху цените, особено на царевицата и соята.

0

Новата реколта и скорошният спад на цените принуждават някои купувачи да бъдат активни на зърнения пазар. Така Египет обяви днес търг за закупуване на мека пшеница с доставки от 21 до 31 август.

Последни новини
0

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

0

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

0

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.

0

. През есента проредете храстите и прекопайте почвата около тях и между редовете. Така се унищожават ларвите, които зимуват там. . Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят. .

0

Преместете в друга клетка зайкинята Женските зайчета се отбиват по 3-4 животни в една клетка. Мъжките зайчета се отбиват самостоятелно в отделна клетка Не се препоръчва да се настаняват няколко

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мистериозният българин в екипа на новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е Живка Петкова, една от сънародничките ни най-тясно свързани с пътя на България към и в Европейския съюз. Последната ѝ длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Фон дер Лайен,

Двоен стъклен съд за питие и лед - атракция в изложбата “Алкохол и амбалаж” “В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празнични и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето.

Бил Гейтс никога не е падал по-ниско от второ място в седемгодишната история на индекса Bloomberg Billionaires. Това обаче приключи вчера, когато съоснователят на Microsoft Corp. падна до номер 3 след Бернар Арно, съобщава economic.bg. Компанията за луксозни стоки на Арно - LVMH, достигна рекорд на борсата в Париж и изпрати нетното състояние на