Всеки човек рано или късно се сблъсква с безсънието. Дори само една нощ да не се наспим пълноценно това се отразява на тонуса и настроението ни на следващия ден. А какво става, ако системно не можете да се наспивате?

Най-малко умората се натрупва, а от тук следват и по-сериозни проблеми. И преди да се запътите към аптеката, помислете. Нима повечето леки успокоителни и сънотворни не са на билкова основа?

А дали нямате в градината си точно тази билка, която ще ви помогне да заспите спокойно?

Народните средства за лечение са една добра алтернатива на успокоителните и приспивателните, но преди да започнете да приемате билкови отвари, се посъветвайте с лекар. Следете реакциите на организма при прием, защото някои билки могат да бъдат силни алергени, а имат и противопоказания при определени заболявания. 

Валериана за онзи, който иска да се наспи

Още от древни времена са познати много растения с благотворно действие над нервната система. Те помагат при стрес, силна възбуда, подобряват настроението и помагат при безсъние. Най-познатото растение с такова действие е валерианата. Не случайно казват “пийни един валериан”, когато някой е изнервен. Билката се е наложила в медицината и фармацията като успокоително.

В аптеките са достъпни множество медикаменти на основата на валериан. Тинктурата или таблетките са най-удобни за прием с вода. Ето и един малко нетрадиционен начин за употреба: 100г натрошени корени се сваряват в литър вода. Oтварата се добавя във ваната при къпане. Спа процедурата помага за лесно заспиване и действа благотворно след натоварен ден. 1-2 чаени лъжички корен можете да оставите и в чаша с вода да престоят една нощ. Разбърква се добре и се пие като гореща напитка. Чаят от валериана също действа чудотворно.

Отглежда се лесно

Издържа минусови температури

Като културно растение валерианата се отглежда лесно. Тя е влаголюбива и издръжлива. Предпочита дренирани, но богати почви. Реагира добре на редовни поливки и подхранване, като колкото по-добре се грижите за нея, толкова повече корени ще получите.

Всеки може да си отглежда валериана в градината чрез семена. Единият вариант е да се направи разсад, а другият е директно засяване. В градината засяването може да стане предзимно или в интервала декември- март.

За направа на разсад са подходящи месеците от юли до ноември. Семената се покриват с 1-2 см. почва. Поливайте и певете младите растения редовно, а ако се наложи и разреждайте, като отстранявате най-слабите. Осигурете рохкава, влажна и чиста от плевели почва през вегетацията. Можете да намерите и готови разсади.

През първата година растенията правят розетка, през втората цъфтят, а корен се добива едва на третата. Готовите корени се вадят от почвата и се промиват. Нарязват се и се оставят на проветриво място, за да просъхнат. След това се сушат при температура 35-40°С.

Копорският чай или “чай Иван” от Русия

Помага при безсъние и за подобряване на мъжката мощ

У нас растението се нарича теснолистна върбовка, а латинското наименоване е Chamaenerion angustifolium или Epilobium angustifolium. Вирее по високите полета на Рила и Витоша, а основен производител на билката си остава Русия.

За приготвянето на отвари се използват зелените листа и цветовете, а беритбата се преустановява, когато започне образуването на семена. Освен под формата на чай, листата могат да се консумират в салати, смутита, омлети и супи.

Растението е известно и като огнена трева, защото бързо възстановява популацията си след пожари. Освен това има способността да възстановява нарушени и увредени почви.

В зелените листа има много витамини и микроелементи, флавоноиди, дъбилни вещества и белтъчини. Те действат благотворно на заболявания на жлъчката, имат диуретично противовъзпалително и съсирващо действие.

Билката подобрява обмяната на веществата, кръвообращението стабилизира нервната система.

Епилобиумът достига 2 метра

Цветовете привличат пеперуди и други опрашители

Растението се отглежда лесно и практически само. Трудното е да се намерят семена в търговската мрежа. Предпочита слънчеви изложения, но се справя добре и при частично засенчване. Успешно се развива в повечето почви, но предпочита влажните. Устоява на много ниски температури. Има реална опасност да се превърне в досаден плевел при отглеждане в градински условия.

Освен лечебните качества Копорската билка има и декоративен ефет, защото цъфти продължително с красиви розови цветове.

Добиването и преработването на билката е трудна задача. Листата първо се просушават за няколко часа, след което се стриват. Прехвърлят се в затворен съд за 24 часа, където трябва да протече ферментация. При появата на плодов аромат се преминава към сушене. В технологията има много тънкости. Изсушената билка се съхранява в затворен съд, а при консумация леко се натрошава и запарва.

Още нещо за здрав сън

Невенът също помага при безсъние

Рецептата за отварата е следната: една супена лъжица сухи цветове се варят в чаша и половина вода в продължение на 40 минути. Чаят се прецежда и се пие по половин чаша три пъти на ден в продължение на 3 седмици.

Ароматът на маточината действа успокояващо

Билката помага при безсъние, невроза и депресия. Може да се консумира под формата на чай 30 минути преди лягане, а и под формата на ароматерапия. При леки проблеми със съня се препоръчва поставяне на торбичка със сушени листа от маточина във възглавницата.

Ментата също може да е от полза при безсъние

Растението се отглежда лесно във всякакви условия, а ароматният чай от него действа успокоително, ако се изпие преди лягане. От билката може да се приготви и тинктура с алкохол. Вземат се по няколко капи.

Освен всички други полезни свойства лайката има и успокояващо действие

Тя помага за справяне с безсънието. Две чаени лъжички цветове се варят в 200 мл вода, прецеждат се и се пие преди лягане. Готова билка се намира във всяка аптека, но растението може да се отглежда успешно и в личната градина.

Това съвсем не са всички билета, с които можете да се борите с безсънието, но пак ще повторим- консултирайте се със специалист преди да започнете да приемате каквато и да е билка за каквато и да е болка.