Предложението е за вечнозелен евонимус, ефирно коило, пролетните цветове на мускари и теменужка в пластмасово сандъче с държач.

В случай, че решите да комбинирате сандъчето с предложението от миналия брой,добре е да се спрете на един и същи цвят за саксиите.

Растенията също е добре да са в една и съща цветова гама, за да постигнете пълна хармония.

Планирайте засаждането на сандъчето през първите топли дни на април, когато времето е достатъчно меко и разсадниците и градинските центрове вече са заредени с растителност за сезона.

Какви са растенията?

4 броя Muscari "Blue Magic" (мускари)

1 брой Stipa tenuissima (коило)

4 броя Viola wittrockiana (теменужка)

1 брой Euonymous "Emerald Gaiety" (евонимус)

Градинарска пръст (7 литра)

Стъпки при засаждането

Стъпка 1: Избраните растения обичат пропускливи и добре дренирани почви, затова е препоръчително да сипете на дъното на сандъчето дренажен слой от чакъл с дебелина 2-3 см. В случай, че изберете съд с денаж може да пропуснете тази стъпка.

Стъпка 2: Допълнете 2/3 от съда с пръстта, като притискате с ръка, за да слегне.

Стъпка 3: Засадете коилото в центъра на сандъчето и завършете с останалите растения, като теменужките оставите за периферията на съда.

Стъпка 4: Допълнете празните места с останалата пръст и притиснете добре.

Полейте, за да слегне почвата и го преместете на отреденото му място, където ще ви радва с красивите си цветове чак до юни.

Тайните на отглеждането

Коилото, евонимуса, мускарито и теменужките обичат светлината и умереното поливане, но внимавайте почвата да не изсъхва напълно.

В периода между април и юни е добре сандъчето да се тори веднъж седмично, а след като прецъфтят пролетните растения (мускари и теменужка) може да ги подмените с подходящи летни такива.

Луковиците на мускарито може да съхраните на хладно и сухо място за следващия сезон.

Дизайнерът съветва:

Ако имате достатъчно място, заложете на поне два броя сандъчета и комбинирайте смело с други пролетни цветя, за да се насладите на богата и истински красива пролетна градина. 

Много цвят на малко площ

Представяме ви един интересен метод за засаждане на луковични растения на малка площ.

По този начин вашите пролетни цветя ще цъфтят непрекъснато и обилно в продължение на няколко месеца. Това е алтернатива за мини градинка на терасата или балкона.

Всичко, което трябва да направите е да засадите в по-голяма саксия два-три различни вида пролетни луковици или грудки с различен период на цъфтеж.

Тъй като луковичните растения не обичат прекомерната влага, преди да насипете почвата, направете 3 см дренажен слой от чакъл и отгоре поставете парчета глина.

Засадете луковиците на нива

като степенувате според височината на растенията, периода на цъфтене и цветовете.

По този начин, най-отдолу можете да засадите червени лалета и жълти нарциси, на следващото ниво - сини зюмбюли, а най-горният пласт да бъдат нискостеблени видове - минзухари и кокичета, които цъфтят най-рано.

За ориентир, временно можете да поставяте дървени пръчки, за да маркирате местоположението на долния слой луковици. Всеки ред покривате с около 3 см почва и засаждате следващия, като се стараете да разпределяте луковиците шахматно.

Този тип засаждане "на етажи", не създава никакви пречки за нормалното развитие и растежа на цветята.

Предимството на този метод е образуването на пищна градина в умален вид, която изобилства от прекрасни цветове в продължение на много седмици. Методът може да се прилага и за засаждане на открито.