Иберисът цъфти 2 пъти

Пониква бързо и не е капризен

Нисичък, обилно цъфтящ и много нежен, иберисът е много подходящ за подчертаване на цветните лехи. Той цъфти в бяло, розово и лилаво и се съчетава чудесно с всички останали цветя. Може успешно да се отглежда във всякаква почва и дори в саксия. Сухоустойчив е и непретенциозен, с което намира място на вилата или в градините на заетите градинари.

Семенцата се засяват плитко в слят посев, след което се разреждат. Пониците пробиват почвата до десетина дни, а след още толкова се пикират. Разстоянието от растение до растение на постоянното място е около 25 см. Скоро след разсаждането и оформянето на туфичката ще се радвате на цветове. Прецъфтят ли, орежете ги. Така ще стимулирате повторен цъфтеж в края на лятото

Лобулария за цветен килим

Става за градина и за балкон

Непретенциозна и много издръжлива Lobularia maritima е станала любимка на всеки, които я е отглеждал. Цветето оформя ниска туфа, разклонява се добре и цъфти наистина обилно. Ако е засадена в саксия или на ръба на подпорна стена, се изсипва като водопад.

Лобуларията е много ефектна в миксирани контейнери или смесени лехи. Подходяща е и за бордюри и фигури. Семенцата са дребнички, затова се засяват плитко в слят посев или поотделно в табли за разсад. Растенията поникват за седмица и се разсаждат през около 20 см при първа възможност на открито. Мястото трябва да е слънчево или съвсем леко засенчено. Поддържайте почвата влажна и следете за поява на земна бълха. Тя поврежда листенцата под формата на малки дупчици.

Като пеперуди в градината

Шизантусът е орхидеята на бедните

Цветовете на шизантуса са необичайно изпъстрени и нарязани. По форма наподобяват пеперуди или орхидеи, откъдето идва и народното наименование. Хибридните сортове достигат височина между 25 и 40 см и могат да се отглеждат в градината или в саксия. На такова разстояние се засаждат растенията на постоянното място, защото се разклоняват добре.За успешно поникване на семената е нужно да поддържате почвата по-топла (16-18?С) и влажна. Семенцата са дребнички, затова не ги покривайте много. Две седмици след засяване очаквайте първите листенца. На открито засадете през май, след като премине опасността от ниски температури и слани. Изберете мястото така, че цветята да се огряват само сутрин или да е с шарена сянка, защото шизантусът страда от летните жеги.

Хелиптерумът прилича на маргаритка

Той е чудесен за сух букет

Можете да срещнете сухото цвете с няколко имена- хелиптерум, акроклинум и др. Да, различни са, но в същото време са толкова сходни. Дивият вид пък носи объркващото име едногодишно безсмъртниче. Едногодишно ли е, или е безсмъртно?

Едно време в дворовете се отглеждаха много цветя за сухи букети. Естествено модата се завръща. Лунария, статице, хелихризум, татарика са все цветя, които дори и сухи се запазват добре.

Семената на хелиптерума се засяват в средата на април. Младите растения се засаждат на постоянно място през около 30 см след преминаване опасността от мраз. Растението се развива добре на песъчлива почва с ниско съдържание на варовик. Цъфтежът започва през лятото и продължава до есента. Букетчетата се връзват в снопчета и се оставят на проветриво място, за да изсъхнат.

Малка хитринка за интересна градина

Хем за разнообразие, хем за защита

Когато отглеждаме растения, искаме най-доброто за тях, а и от тях. Има обаче моменти, в които се чувстваме безсилни. Водили ли сте война срещу попово прасе? Ако сте се справили с него, споделете опита си. Ако не сте, ето една добра идея за красива и разнообразна цветна градина без главоболия:

Вкопайте в земята големи саксии, така че ръбовете да останат десетина сантиметра над повърхността. В тях сложете саксии със засадени в тях цветя - мушкато, петуния, далия или каквото ви се иска. Поповото прасе няма да може да пробие вкопаната саксия и да повреди корените или да отмъкне растението. Когато тези цветя ви омръзнат на това място, просто ги сменете без притеснение.

Наесен сложете хризантеми, а докато те цъфтят, засадете пролетно цъфтящите луковични цветя. Наближи ли зимата, сменете цветята и оставете луковиците на стихиите. Хитро, нали?