Нестабилното време ще е предпоставка за развитие на гъбни болести по овошките

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

Необичайно за сезона, в началото на месеца, лимитиращ фактор за развитието на есенните посеви и засетите пролетни култури в голямата част от полските райони ще бъде дефицитът на влага в горните почвени слоеве. Вследствие поднормените валежи през февруари и март на много места в страната почвените влагозапаси в 50-см и 100-см слой са незадоволителни за началото на пролетта. Най-ниско е нивото на влагозапасите при зимните житни култури в 50-см слой в южните и източните райони, на места под 60% от пределната полска влагоемност (ППВ).

През втората половина от първото десетдневие се прогнозират валежи и подобрение на условията за вегетацията на земеделските култури. През този период братилите през есента посеви с пшеница и ечемик ще встъпят във фаза вретенене. При рапицата, зимувала във фаза розетка, ще се образуват разклонения, ще имаме бутонизация. Втази фаза (от зелен до жълт бутон) тя се напада от най-опасния вредител - рапичния цветояд. При необходимост (праг на икономическа вредност над 5 бръмбара на растение), преди цъфтеж се прави инсектицидно третиране при рапицата.

През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Развитието на земеделските култури ще бъде с умерени темпове, при температури близки до климатичните норми. Очакваните валежи, около и под нормата, ще подобрят влагозапасите предимно в 50-см слой. Те ще бъдат от важно значение за зимните житни култури, при които ще протича масово вретенене. През тази фаза изискванията на растенията към влагата в почвата рязко нарастват.

В края на април при най-рано вретенилите, в края на март, посеви от пшеница ще изкласяват. Междуфазният период вретенене-изкласяване е критичен за заразяване на пшеницата с брашнеста мана и кафява ръжда. През този период трябва да се следи и за появата и вредата дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.

При рапицата през втората половина от месеца ще имаме масов цъфтеж. При слънчогледа и царевицата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават поникване и листообразуване.

До края на второто десетдневие не се изключва вероятността за образуване на слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюневия разсад.

През второто десетдневие почвените температури в 10-см слой в равнинните райони ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърното, а в края на третото - и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши).

Очакваното променливо време през месеца, с чести превалявания, ще бъде предпоставка за развитие на някои гъбни болести по овощните култури (ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване по ябълката и крушата, загиване на завръзите по дюлата и др.). Подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания при овошките ще има в началото на април, в началото и в края на второто и третото десетдневия.