Има пазарна ниша, да се възползваме от нея, казва Борислав Горанов, който отглежда културата от десетки години
Ваня Велинска
Ако за всяка култура си има точните производители, то за соята това са сем. Горанови от Кнежа. Тук бобовата култура е на почит вече трето поколение фермери.
Отглеждаме соя от почти 30 години, споделя Борислав Горанов. Не бих казал, че култура е капризна, а по-скоро има специфични изисквания в технологията на отглеждане, която стриктно трябва да се спазват.
През годините сме постигали различни резултати, разказва още фермерът. Може да кажем обаче, че наблюдаваме градация при отглеждането й. Безспорно влияние оказва не само опита, който трупаме, както и благоприятните климатични условия, когато има такива, но и благодарение на добрата селекция. В стопанството отглеждаме както чужди сортове, така и български, които показват много добри резултати.
Целта на сем. Горанови е да популяризират соята и да се опитват да убедят земеделските производители, че именно тя е протеиновата култура, която трябва да се сее
Преди няколко години фермерите сееха грах, след това нахутът беше хит. Но тава са култури, които още не са се доказали на нашия пазар, а както се видя от практиката, явно няма и да се наложат.
Докато предимствата на соята са много. Преди всичко соята е борсова култура. Освен това без нея не може да има животновъдство, заради нуждата от соев шрот. Трябва да се има предвид, че всичкият соев шрот в Европейският съюз е вносен, затова има сериозна пазарна ниша в производството й.
Не трябва да забравяме, че политиката на Европа е да се засява соя без ГМО, т.е. чиста европейска соя. Затова трябва да се научим да я отглеждаме, защото няма земеделие без соя.
АСОЦИАЦИЯ ДУНАВСКА СОЯ
Значението на соята се определя преди всичко от химичния състав на зърното й, което е на първо място по съдържание на протеин - около 40% и 20% мазнини. Бобовата култура е ценен растителен вид, който се използва основно в хранително-вкусовата промишленост, както и за производство на фуражи. Соята е с висока хранителна стойност, което я прави много полезна храна и за хората.
Соевите протеини са богати на незаменими аминокиселини, а освен това в състава й има витамин В комплекс, бета-каротин, а също минерали - калций, желязо и калий. Напоследък соята се използва като важен източник на фитоестрогени и изофлавони.
Отглеждането на соя е много важно за правилното сеитбообръщение на културите, тъй като осигурява добър азотен баланс вследствие на растителните остатъци, които оставя.
Най-големите производители на соя в света са Бразилия, САЩ и Аржентина, а Европа произвежда незначителни количества. От друга страна Европа е голям вносител на соя, тъй като не използва ефективно потенциала си за производство на културата. Включването й в сеитбообращение със житни, царевици и други култури, ще допринесе до дългосрочна устойчивост и повишаване на рентабилността на културата. Соята е подходяща и за биологично производство.
Коментари