Индуцираните от недостиг или от излишък на минерални елементи повреди се проявяват при растения, отглеждани в условия на небалансиран хранителен режим.

Дефицитът на азот предизвиква интензивна хлороза по листата на доматите, която започва от долните етажи. Жилките от долната страна на листата постепенно получават червеникав оттенък. Стъблата са по-тънки и по-твърди. Растежът на корените е редуциран.

При употреба пък на големи дози азотни торове в периода на интензивен растеж на доматените растения често се наблюдава неравномерно надебеляване в горната част на стъблото, придружено с появата на подутини, вътрешни некрози и напуквания.

Дръжките на най-горните листенца са спирално завити. Върху листата се появяват пригори. По протежение на стъблото се образуват тъмни, леко хлътнали некротични ивици.

При прилагането на още по-високи дози азотни торове корените на растенията добиват от тъмнокафяв до черен цвят и изглеждат като опърлени от огън. Надземната маса бързо увяхва и изсъхва.

Прекомерното азотно торене, съпроводено както от недостиг на фосфор и цинк, така и от интензивно поливане и силно колтучене или кършене, предизвиква т. н. неинфекциозно листно завиване по доматите.

Целият материал за нуждата на доматите от хранителни елементи, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 1 април.