Масово се ограничава употребата на карбамид

01 април 2019
Агробизнес
27324
 

Германия последва примера на Великобритания, въвежда забрана за ползване на урея без инхибитор

В началото на годината правителството на Великобритания изготви доклад с препоръка към земеделските производители да използват амониев нитрат вместо карбамид. Причината: освен че е един от най-ефективните торове, амониевият нитрат е и един от най-безопасните за околната среда, защото при него емисиите на амоняк са значително по-ниски.

По "стъпките" на Великобритания пое и Германия. Според наредба на Федералното министерство на храните и земеделието, от 1 февруари 2020 г. уреята на територията на страната може да се прилага, само ако е добавен инхибитор на уреазата или ако такъв е включен незабавно или не по-късно от четири часа след прилагането й.

Както във Великобритания, така и в Германия ограничаването на употребата на карбамид е мярка за намаляване на емисиите от амоняк, която съответства на европейската политика за опазването на околната среда.

Друг интересен факт е, че в Румъния потреблението на урея също е намаляло драстично през последната година. Вносът през 2018 г. е 237 942 тона, което е спад с около 29%. За сравнение, според данни на Евростат, предадени чрез Trade Data Monitor (TDM), за същия период на предходната година в северната ни съседка са внесени 337 253 тона, като ключови доставчици са били Египет и Русия.

За щастие в България земеделските производители ползват предимно амониев нитрат за наторяване на земеделските култури. Едни го предпочитат под формата на стандартния гранулиран тор, а други прилагат UAN-ът. Не липсват и такива, които предпочитат карбамида заради по-ниските транспортни разходи в сравнение с тези на течния азотен тор.

За да избегнат негативното влияние на карбамида върху околната среда, много от земеделските производители у нас се ориентират към торенето с UAN. За да преминат към употребата му обаче, са необходими сериозни инвестиции. Прилагането на течен азотен тор води след себе си и по-високи разходи за транспортиране, техника и оборудване.

По темата потърсихме мнението на Стефан Димитров, прокурист на един от водещите торови производители у нас "Неохим" АД - Димитровград:

И до днес земеделските производители в България се доверяват на стандартния амониев нитрат, който е в сух продукт. Не малко са тези, които инвестират солидни средства и преминават на UAN. Трябва да се знае обаче, че това е рискова инвестиция. Причината е, че Европейската комисия взе решение и от 21 март са въведени антидъмпингови мита за карбамид и амониев нитрат /UAN/. Те са в съответствие с член 19а от Регламент (ЕС) 2016/1036 на Европейския парламент и на Съвета от 8 юни 2016 г. относно защитата срещу дъмпингов внос от страни, които не са членки на Европейския съюз. Ставките на антидъмпингово мито евентуално ще бъдат не по-малко от 31,9% за продукти с произход от Русия, с 16.3% - тези от Тринидад и Тобаго и с 22,6% - тези от САЩ. А това ще доведе до промяна в цените на UAN-а на българския пазар, коментира Стефан Димитров.

Според него, съществува реална опасност тези, които са вложили средства с цел употребата на UAN, да не могат да си възвърнат инвестициите в закупеното оборудване.

Доклад на Европейската торова асоциация пък сочи, че при оптимална норма на азот, която е средно 182 kg / ha, използването на амониев нитрат дава като резултат с 0.26 t повече добив и с 0.75 пункта по-високо съдържание на протеин, отколкото UAN. Нужни са допълнителни 27 kg UAN, за да се достигне ефективността на амониевия нитрат. Фактите се основават на дългогодишни полеви проучвания във Франция, Германия и Обединеното кралство.

Много от експертите остават на мнение, че в България най-достъпният и лесен за употреба и транспортиране тор си остава стандартният амониев нитрат. Той се усвоява бързо от растенията и им осигурява необходимото количество азот за нормалното им развитие.

Още от Агробизнес
0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

В началото на второто шестмесечие на годината изкупните цени на млечната суровина в ЕС се стабилизират, съобщава topagrar.com, като се позовава на информация на Еврокомисията.

0

От първата си реколта земеделските производители Ив и Жоли Деброк са произвели един милион сламки за пиене, всички биоразградими, многократно използваеми и устойчиви както на студа,

0

Британските жители се подготвят за това, което може да възникне след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава Еuronews. Проучване, публикувано този понеделник, разкрива,

0

Според последния доклад на ISN миналата седмица предлагането на свине за клане се оказва недостатъчно за потребностите на кланиците, съобщава thepigsite.com.

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Той е син на бившия министър Юлиан Попов. Брат му влиза да плува до него за морална подкрепа 20-годишният Александър Попов преплува разстоянието между Англия и Франция не само за да тества възможностите си, но и с благотворителна цел. Младият студент, който живее и учи в Лондон, често се сблъсква с бездомни хора и за разлика от повечето минувачи

Григор Димитров ще играе срещу ветеран от Италия в първия кръг на откритото на САЩ.  Съперник на най-добрия български тенисист е 35-годишният Андреас Сепи, който е 77-и в ранглистата - с едно място над Димитров. До момента двамата нямат официален мач помежду си.  При победа Григор може да срещне звездата на Хърватия Борна Чорич.

16-годишният Йосиф Миладинов отново направи силно плуване на 100 м бътерфлай, но то не се оказа достатъчно за медал от световното първенство за девойки и юноши в Будапеща (Унг). Във финала българинът пак слезе под 52 сек, но 6 стотни го лишиха от бронза и той остана 4-и. Миладинов взе дистанцията за 51,96 сек.