С участие на граждани и ученици в залесяване в горския парк „Дъбовете“ започва Седмицата на гората в Добрич на 30 март от 10 ч.. За 3 април в Държавното горско стопанство е предвидена среща с ветерани лесовъди. На 8 и 17 април от 10 ч. ще се проведе инициативата „Лесовъд за един ден“. Експерти от стопанството ще гостуват на децата от детска градина „Пчеличка“ и на ученици от Хуманитарната гимназия.

Програмата за Седмицата на гората в Държавното ловно стопанство-Балчик, е насочена изцяло към децата и учениците от града. От стопанството са закупили къщички за птици, които ще бъдат поставени на различни места заедно с малчугани от детска градина „Здравец“. 2 дръвчета ще залесят децата от кръжока по екология към училище „Христо Ботев“ в двора на школото си, а 20 фиданки ще засадят учениците от отряд „Млад огнеборец“-Шабла. В инициативата „Лесовъд за един ден“ ще се включат първите класове на училище „Свети Свети Кирил и Методий“. Горските ще обяснят на децата как се залесява с жълъд и как с фиданка.

Залесяване с деца, възрастни хора и служители на държавни и общински администрации ще има през Седмицата на гората и в Държавното ловно стопанство в Тервел. Официалното откриване ще бъде на 1 април, а на следващия ден деца от детска градина „Първи юни“ ще залесят своите дръвчета в двора. Лесовъдите ще им разкажат за гората и нейните обитатели. На 3 април горски и деца от общинския детски комплекс „Малкия принц“ ще учат, играят и залесяват в двора на комплекса. От ръководството на стопанството са решили да уважат и възрастните хора от социалния дом в село Полковник Савово, като засадят фиданки в двора. По традиция, в края на Седмицата на гората служители на община Тервел и горското стопанство залесяват в парка на църквата „Свети Георги“.

През тази година Седмицата на гората преминава под мотото - 140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората – съобщават от Североизточното държавно предприятие.