Не давайте мръзнал фураж и студена вода

Ако кокошките ви нямат апетит, извиват врата си, повръщат често и изтръскват от човките си течност, която мирише на кисело, значи имат катар на хранопровода. Заболяването е популярно като мека гуша. Гушата на болните птици е силно отпусната и мека на пипане заради образуваните в нея газове.

Мека гушата при кокошките се предизвиква от неподходящ фураж: твърд, груб, мъчносмилаем или развален.

Допускани грешки при отглеждането са продължително гладуване, последвано от прехранване. Негативен ефект има и изхранването на мръзнал фураж и поене със студена и/или замърсена храна

Важно: При малките пилета запушването на хранопровода става причина за смърт!

Започнете лекуването на болните кокошки с гладна диета за 1-2 дни. Но им осигурете чиста вода за пиене, и то на воля. Ако това не е достатъчно, гушата трябва да се изпразни механично - кокошката се провесва с главата надолу. И се прави масаж на шията на птицата. Помагат и промивки, но се извършват само от ветеринар.

Задължително сменете фуража и дайте слаб разтвор на солна киселина - 1 ч. л. на 0,5 л вода. Във водата за пиене капнете и 1 г калиев перманганат на 3-4 л вода. А храната да е мека - натрошени картофи и пюре от зърнени.