Времето толкова много се променя, границите между сезоните сякаш се размиват. Вече няма така ясно изразени пролет, лято, есен и зима. Ето, зимата беше мека и без много сняг. Пролетта започва без обичайните превалявания. Почвата е суха, влага няма, а температурите се покачват.

От промените в климата следва, че и сроковете на засяване на семена трябва да се променят. Засаждането на културните растения на открито, присаждането на дръвчетата също сменят обичайните си дати, както и редица други градински дейности.

Как любителите градинари да се ориентират? Как да разберат кога и какво да правят в градината, без да се водят по календара? На тези въпроси отговори имат старите хора. На базата на опит и наблюдения те дават най-правилните насоки. Много от тези познания обаче са загубени и забравени. Ще припомним някои и ще се радваме да споделите с нас вашите.

Присаждайте, докато цъфти форзицията

Ориентирайте се по естествените природни процеси

Според народните поверия, а и следвайки естествения ход на природните процеси, пролетното облагородяване на плодните дръвчета може да се извърши рано напролет. До тук е ясно, нали? Кога обаче е най-подходящият момент? Ето насоките от едно време:

Към ашладисване може да се пристъпи в началото на сокодвижението в клонките или малко преди него. За да разберете кога започва то, трябва да следите растенията.

Сигурен знак, че сокодвижението е започнало, са рано цъфтящите дървета и храсти. Такива са форзицията, леската, върбата, дрянът и др.

Пчелите също могат да ви подскажат, че е настъпило благоприятно време за присаждане. Зажужат ли малките работливки, да си знаете, може да присаждате.

И понеже костилковите видове (сливи, джанки, череши и др.) се развиват по-рано, то и облагородяването им трябва да стане по-рано. Семкови видове може да се присаждат до края на март и началото на април. Затова побързайте, ако не сте свършили тази работа.

Билки показват каква е почвената киселинност

Определянето на почвената киселинност става най-точно с химичен анализ или сравнително точно с любителски индикатори. Въпреки това има билки, които могат да ви помогнат много. Не забравяйте, че биоиндикаторите са подложени на комплекс от външни фактори. Затова не бива да съдите само по едно растение, а спрямо цялата флора в дадена площ. Ето няколко примера:

Трицветната теменуга - много кисела почва

Viola tricolor е дребно цветенце, което се среща из цялата страна в диво състояние. Обикновено се открива в ливади, гористи местности, ниви и градини. Теменужката е сигурен индикатор за кисела почва с рН около и под 5. Тя подсказва още, че почвата е предимно суха или умерено влажна.

Виолката като билка се използва в сушено състояние. Употребява се надземната маса при проблеми с дихателните пътища - суха кашлица, за отхрачване. Освен това се прилага при кожни проблеми като акне, екземи и др. за външно приложение се правят лапи и компреси, а за вътрешно - отвари и чайове.

Киселец - кисела почва

Rumex acetosella се среща из цяла Европа. Обикновено расте в ливади и пасища, но може да се открие и на доста висока надморска височина. Киселецът показва същата киселинност както при теменужкката - около 5. Той расте добре на песъчливи почви.

При вътрешна употреба билката повлиява добре храносмилането и пробужда апетита. Действа общотонизиращо и подобрява обмяната на веществата. Външно киселецът успокоява кожни обриви и сърбежи. Смята се че действа и кръвоспиращо. Съдържа и много високо количество витамин С.

Киселец можете да си отгледате от семена. Те се засяват напролет или в края на лятото и началото на есента. Семеначетата ще цъфтят на втората година, но цветовете не са толкова важни. Листата могат да се консумират в ястия и салати, както и под други форми. Имайте предвид, че ако системно засушавате растението, листата ще останат дребни и е възможен по-ранен цъфтеж.

Живовлекът е индикатор за неутрална реакция

Широколистният живовлек е билка, позната още от древността. Той расте повсеместно у нас- в ниви, храсталаци и дори край пътищата. Растението може да ви послужи като индикатор за неутрална почвена реакция. А билката можете да използвате при стомашни неразположения и кашлица. Употребяемата част са листата. Семената пък имат лек слабителен ефект. В прясно състояние счуканите листа повлияват добре рани, циреи и ужилване, както и други кожни проблеми.

Бял равнец - рН 6,5-7

Achillea milefolium е многогодишно биле с изправено тревисто стъбло и ситно нарязани листа. Цветовете са бели, събрани в съцветие тип кошничка. Цялото растение има приятен аромат. Цъфтежният период е от май до септември.

Лечебните свойства са най-вече кръвоспиращи. Билката се използва при проблеми с менструацията, вътрешни кръвоизливи, бяло течение, при хемороиди и др. Успокоява стомашни болки, а може да се прилага и външно при отоци, рани и т.н.

Белият равнец е добър помощник в градината. Освен като индикаторно растение, той е има известни репелентни и инсектицидни свойства. Със запарка от него успешно се третират растения, нападнати от листни и щитовидни въшки.

Растението може да се култивира и да се отглежда в домашните градини. Непретенциозно и сухоустойчиво е, Изисква слънчево място и добре дренирана почва.

Копривата расте само на богати почви

Всички я мислим за плевел, но копривата не расте къде да е. Можете да я намерите навсякъде, да! Но тя е сигурен индикатор за плодородна почва, богата на азот.

Копривата има много приложения в градината. От нея се приготвят различни отвари за поливане, пръскане, с цел подхранване на културните растения или защита от болести и неприятели.

Младите пролетни стръкчета действат тонизиращо на човешкия организъм и могат да се консумират като зеленчук. Цялото растение се употребява под различни форми и в зависимост от болежката. Действа благоприятно при кръвоизливи, болезнени стави, хемороиди, анемия, проблеми с простатата...

Ако искате да я отглеждате в двора си, може да си купите семена. Не би трябвало да имате проблеми при отглеждането, защото не проявява капризи. Семената се засяват директно през пролетта или есента, а можете да си направите и разсад. Осигурете на растенията единствено богата почва и добър дренаж. Подхранвайте с оборски тор.