Кръстоските нямат тази особеност

Родината на кокошките порода Араукана е Южна Америка. Селекционирали са ги индианците. Те специално използвали за разплод кокошки, които снасят цветни яйца, и ги кръстосвали със силни бойни петли, в това число безопашати.

Има легенда, според която синкавата окраска на яйцата е получена вследствие на кръстосване на кокошки с диви фазани, но няма достоверни потвърждения за това.

Учените смятат, че жлъчният пигмент биливердин придава синкава окраска на черупката на яйцата на Араукана. За съжаление още първото поколение кокошки, появили се на бял свят след кръстосване на Араукана с друга порода не може да снася цветни яйца

Всъщност цветните яйца имат еднакъв вкус и свойства като обикновените.

Основните отличителни черти на Араукана са: липса на опашка (птиците от породата нямат опашни прешлени); необичайни мустаци и бакенбарди от пера; снасят яйца със синкава, тюркоазена окраска.

Кокошките Араукана имат малка глава, клюнът им е леко завит надолу, шията е средно дълга, гърбът - широк и къс, краката - синкаво-зеленикави и среднодълги.

Особеното при развъждането на породата е, че ако искате да получите оплодени яйца, трябва да направите интимна прическа на кокошката. Това е необходимо, тъй като обилното оперение пречи на петела за оплождането. Затова около опашката трябва да оперението трябва да се подстриже в кръг около 5 см в диаметър.

Само чистокръвните кокошки порода Араукана снасят синкави яйца
Само чистокръвните кокошки порода Араукана снасят синкави яйца
За да имате оплодени яйца от Араукана, трябва да се подстриже обилното оперение, за да не пречи на петела
За да имате оплодени яйца от Араукана, трябва да се подстриже обилното оперение, за да не пречи на петела