Време за отгрибване

27 март 2019
В лозята
19548
1 2 3 4
 

И окопаване след всяка резитбена операция

С настъпването на пролетта започваме да ви запознаваме с най-важните сезнни грижи за лозите и асмите.

Още в миналия брой предупредихме кое ще е най-важното за месец април, за да се подготвяте.

Да си набавите необходимите препарати за пръскане, да стегнете пръскачките.

Но преди това...

Нали не сте забравили за отгрибването на лозичките.

Операцията се състой в откриването им. Това трябва да се направи под спойката и внимателно да се отхвърли почвата от редовете или окостъбления кръг към междуредията или навън.

Прави се обикновено в края на месец март или в началото на април. В зависимост от климатичните условия на района и вероятния срок за напъпване на лозите.

Обработката на почвата правете редовно с цел подобряване на физико-механичните свойства на обработвания почвен слой и водно-въздушния и хранителен режим.

Ако сте извършили основната резитба, но след нея правите на няколко пъти коригиращо рязане, след него пак изхвърлете пръчките и направете лека обработка за аериране на почвата около корените.

Плевелите понижават температурата

Близо до почвата тя пада с няколко градуса

Не е нужно да повтаряме на своите верни читатели, че лозата в двора, или лозите на вилата, трябва да се поддържат винаги чисти от плевели.

Защото освен, че изчерпват хранителните вещества на културното растение, и то много бързо, тези вредни видове са способни да понижават температурата близо до почвата с няколко градуса.

За лозите и асмите това е много неблагоприятно и може да намали способността на кореновата им система да си върши работата както е редно и да храни храста. 

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие.

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица