Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване и е подготвило богата програма

Седмицата на гората се чества в България от 1925 г., напомнят от Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/. Тогава се провежда първият празник на залесяването, а 9 г. по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен и оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

Седмицата на гората тази година се отбелязва за 95-ти път в дните 1-7 април. Официално началото ще бъде дадено на 1 април в Драматичен театър "Никола Й. Вапцаров" - гр. Благоевград.

Традиционно ще бъдат връчени наградите за лесовъд на годината и за служител по контрола и опазването на горските територии.

Символично залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово.

На 28 март в двора на основното училище в с. Крайници ДГС Дупница ще открие

училищен горски разсадник

Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове - люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение - "Държавно ловно стопанство Кричим". В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април в държавен горски разсадник с. Локорско ЮЗДП представя

първата в България автоматизирана поточна линия за контейнерни фиданки

Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка площи, освободени след проведени санитарни сечи.

Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд.

На 5 април пред сградата на "ДГС Благоевград" започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.