Нови британски тарифи могат да посегнат на бизнеса им от 300 000 евро

Ирландският министър на земеделието Майкъл Крийд обещава на фермерите "съществен" пакет от помощи, ако претърпят загуби в резултат на новите британски тарифи при Brexit.

Ирландската асоциация на фермерите изчислява, че тарифите на СТО върху говеждото и животновъдния сектор на Ирландия ще доведат до загуби от 800 милиона евро годишно, посягайки на индустрията от 3 милиарда евро и поставяйки

хиляди фермери в риск

Производителите на говеждо месо са особено силно изложени на евентуални нови тарифи, тъй като половината от целия им износ отива в Обединеното кралство.

Правителството ще се старае да им осигури национална държавна помощ, като субсидии и интервенции, казва Крийд в интервю за Ройтерс, цитиран от euronews.

Освен това, Ирландия ще поиска от Европейската комисия и отпускане на извънредна помощ по правилата на общата организация на пазарите за селскостопанските продукти, казва той. Според него ЕК признава необходимостта от това, а ирландците вече имат добър пакет, който ще предложат, допълва той.

Ирландия ще потърси финансова помощ от ЕС и ще се мотивира с прецедента, когато извънредна подкрепа беше предоставена на балтийските държави и Финландия след забраната на Русия за вноса на храни от ЕС през 2014 г., обяснява Крийд. Москва наложи забраната в отговор на санкциите на ЕС за анексирането на Крим.

Ирландия ще отправи искане до Комисията за подкрепа на своите земеделски производители, защото иначе трябва да се търси пазар за 300 000 тона говеждо месо, и то на други пазари на Европейския съюз, уточнява тревогата  на бранша Крийд.

Според него ще има последици за фермерите, ще има последици за бизнеса им, ще има последици за печалбата. И това е трагичната реалност на Brexit, която би могла да се очаква.