Ян Дирк продава вековна фамилна история
Ива Тончева
Минимални ресурси, а същевременно максимална печалба: такава е формулата на холандското земеделие. Макар и с малка земеделска площ, Холандия е истински земеделски тигър и сред първите в света по износ на селскостопански продукти. От отглеждането на млечни крави до оранжерийни зеленчуци - холандското земеделие е изключително разнообразно. И не по-малко важно: страната е водеща в износа на знания и земеделски технологии. И в този широк диапазон на големи мащаби има и ниша за специфични ферми.
Ето историята на сиренето Ремекер, произвеждано в една необичайна биоферма.
Холандецът Ян Дирк ван де Фоорт (в превод от холандски фамилията му означава брод) е фермер осмо поколение. Още в средата на XVII век семейство Ван де Фоортпритежава фермата и земя край стар път близо до рекичка, недалеч от Вагенинген. Сега фермата "Ремекер-Големият брод" се управлява от 62-годишния Ян Дирк и от 32-годишния му син Петер. Дядото Петер (всички мъже в семейството са Ян Дирк или Петер) е първият животновъд, който в началото на миналия век започва да отглежда в Холандия крави порода Джерсей
Решението му отваря възможности за наследниците му, които те превръщат в златни.
Ян Дирк залага на по-голямата ефективност чрез разрастване и по-голяма производителност. От 1985 г. започва да използва малка част от млякото, за да прави сирене, и така се ражда сиренето Ремекер. Имали са прасета и пилета, но Ян Дирк решава да остане само с кравите. Само след шест години фермата е вече с биологична сертификация но в историята на Ван де Фоорт 1991 г. се помни с това, че Ирене - съпругата на Ян Дирк, започва работа във фермата. С времето се отказва и от амбициите на всеки животновъд да има повече и повече крави. През 2004 г. Ян Дирк спира да реже рогата на кравите си и забранява използването на антибиотици във фермата.
Когато гледате кравите си, трябва да виждате все едно себе си в огледало. Нали не искате да им правите нещо, което и на вас не ви харесва, казва Ян. А каквато е почвата на фермата ви, такива ще са животните и сиренето ви. Затова той полага специални грижи за нея. Фермата има около 15 пасища, близо 50 хектара. Ян Дирк "инвестира" в пасищата използвайки единствено оборски, а почвата с всичките й дъждовни червеи, насекоми, гъби и микроорганизми му се отплаща с качествена трева.
Детелината и житните треви на пасищата на "Големия брод" осигуряват качествен фураж за кравите. Детелината е особено важна за биоземеделието, тъй прави ненужно използването на допълнителни (изкуствени) азотни торове. Освен житни треви и детелина кравите на Ян Дирк получават и биозърно, което той се стреми да отглежда на собствени ниви, за да е сигурен в качеството. Това е философията, която следвам, добавя той.
Освен това кравите получават дневно и по 200 грама смес от поне 40 билки - мащерка, див лук, чесън, розмарин. Така че е не чудно защо сиренето Ремекер има уникален вкус което го прави и по-скъпо.
Когато преди години преминава към биологично производство, Ян Дирк разбира, че клиентите му плащат нетолкова и само за по-високото качество, а и за историята му. Затова решава да продължи да прави своята история, като тук се включва и съпругата му Ирене.
Следващите етапи на развитие Ян Дирк описва като отвъд био-то - като мислене в цикли и затваряне на кръга, както се е правело земеделие едно време.
Ян Дирк отглежда кравите предимно на откритокато им осигурява повече пространство под навес. Намалява бройката им - от 150 на 70 глави. Не отделя теленцата от майките им през първите седмици след раждането. Не реже рогата на кравите, затова и не се шегува, като казва "да танцуваш с рогати дами". Не ги тъпче с антибиотици, не изхранва царевични концентрати.
Създава "роднински" връзки с червеите и не той, а те обръщат оборския тор. На 1 кв. м вече има 550 дъждовни червея, броили са ги! И то само защото промених начина си на мислене, казва Ян.
Типична Гауда сиренето Ремекер се прави от сурово непастьоризирано мляко по стара технология само със сирищна мая. Както във фермата на Ян Дирк няма изкуствени торове, синтетични витамини и антибиотици, така и в сиренето няма калциев двухлорид, пастьоризация и хомогенизация, индустриално рафинирана сол и други подобни.
Както и името на фермата на Ян Дирк, така и сиренето залага на района: Ремекер се е наричало едно от пасищата край фермата в XVII век. Името е подбрано внимателно от две стари холандски думи - дъб и заобиколен. Само малка част от дъбовете от онова време са отрязани, другите са си още там, край фермата. Място, история, стари думи - всичко в едно в бранда Ремекер. Ян Дирк прави смес за фондю и масло гхи. Продава основно в Холандия (60 процента от продукцията), изнася за Германия, Белгия, Франция и САЩ.
Не разчита на субсидии, а на банкови кредити. Сметките му показват, че след около осем години ще бъде "свободен от банката".
Коментари