Това предупреждават американски специалисти
Миналия месец в американския щат Мисури умират 200 крави. Според специалсти от Ветеринарната диагностична лаборатория към Университета в Мисури причината е в изхранваното сено с високо съдържание на нитрати, съобщава Аgriculture.com.
Причина та за лошото качество на сеното може да са климатичните условия миналата година. Обилни дъждове се редуват с продължителна суша, а след горещините следват застудявания. Заради природните катаклизми тревата на пасищата расте лошо затова фермерите внасят прекомерни дози азотни торове, за да избегнат недостиг на сено в бъдеще.
Азотът е важен елемент за растежа на растенията и затова необходима част от глобалните хранителни системи. Но когато концентрациите на азот са прекалени, възникват проблеми.
Основните източници на азот - растения, вода и въздух, са взаимно свързани. Фермерите могат да вземат правилни решения за управление на плодородието, но не могат да контролират околната среда (валежи, температура, слънчево греене, смяна на сезоните и др.), което влияе на концентрацията на азот в селскостопанските култури и в системите за водоснабдяване.
В случай на дисбаланс концентрацията на нитратен азот и неговата най-токсична форма - нитритният азот, може да бъде достатъчно висока или в растенията, или във водата, да нанася вреди и дори да убие животните.
Нитратите са една от двете форми на азота,които растенията поглъщат от почвата. Растенията използват нитратния азот в почвата за производството на аминокиселини - изграждащите блокове на протеините. Но когато условията на околната среда имат задържащо развитието действие, растенията не могат да превръщат нитратите толкова бързо в протеини, както поглъщат нитратите. По този начин нитратите се натрупват в тъканите на растенията.
Защо е опасно отравянето с нитрати?
Острото отравяне на нитрати/нитрити е предизвикано от присъствието на нитрити в кръвта на равнище, достатъчно на предизвика недостиг на кислород до определен орган (аноксия). Нитритите се съединяват с хемоглобина на еритроцитите с образуване на метхемоглобин, който не може да транспортира кислород към тъканите в организма. По този начин транспортирането на на кислорода пряко зависи от количествата нитрити в организма.
При поразените животни недостигът на кислород води до това, че лигавиците им посиняват, а метхемоглобинът - до това, че кръвта става шоколадово-кафява. Тези симптоми показват остро отравяне с нитрати/нитрити.
Равнищата на нитрати във фуражите може да бъдат разделени на четири категории на използване: безопасни; рискови; опасни; токсични.
Затова още при покупката животновъдите трябва да изследват сеното. Да изяснят какви са били климатичните условия през сезона, какви торове са внасяни на пасището и накрая - да проверят сеното за нитрати
с комплект за бързо тестване. Няколко капки киселина стават тъмносини върху разчупени стъбла с високо съдържание на нитрати. Синият цвят показва необходимост от количествен тест за нитрати: при по-малко от 2500 промила - сеното е безопасно; над 5000 промила - рисково; над 10 000 промила - в никакъв случай да не се изхранва.
Водата за поене на животните също може да съдържа достатъчно количество нитрати, за да предизвика остро отравяне.
Когато водата съдържа нитрати, нитрити или и двете, допустимото количество нитрати/нитрити във фуража трябва да е по-ниско.
Ако животните постепенно се приспособяват към нитратите и не изпитват никакъв друг стрес, равнището на нитратния азот (2500 части на милион) може да бъде приемливо.
Безопасното равнище на нитрати/нитрити е невъзможно да бъде установено заради променливите: широк диапазот на толерантност на отделните животни, променливостта на превръщането на нитрати в нитрити, историята на хранене, равнището на заболеваемост в стадото и условията на околната среда.
Внимание! Дори малкото количество нитрити може да е смъртоносно в сравнение с нитратите. По възможност съдържанието на нитратен азот в питейната вода трябва да е по-ниско от 10 части на милион и да не съдържа нитрити. Дажбата трябва да съдържа по-малко то 700 части на милион нитратен азот и да не съдържа нитрити.
Субклиничното отравяне с нитрати/нитрити е трудно да бъде диагностицирано, защото други състояния, за които отговарят нитритите напълно или частично, са аналогични на симптомите, предизвикани от инфекциозни и неинфекциозни заболявания.
Експертът по хранене на едри преживни животни Ерик Бейли обяснява, че първата помощ на пострадалите от нитрити крави е да се добави в дажбата малко царевица, за да се ускори придвижването на токсичното сено в храносмилателния тракт на животните и да се евакуира от организма максимално бързо.
Завеждащият отделението по токсикология в лабораторията на Университета на Мисури Тим Евънс обяснява, че студеният фронт създава допълнителни проблеми. Кравите усещат предварително промените на времето и започват да преяжда преди застудяване с препълване на търбуха. И дори "гранично" токсичното сено, което не предизвиква проблеми при нормално потребление на фураж, става потенциално токсично в препълнения търбух.
Най-уязвими са бременните крави и неродените телета, които могат да загинат в майчината утроба заради недостиг на кислород.
ФАКТОРИ ЗА НАТРУПВАНЕ НА НИТРАТИ/НИТРИТИ
Факторите, които спомагат за натрупването на нитрати/нитрити във фуражните култури:
прекомерно внасяне на оборски тор или промишлени азотни торове;
недостиг на вода (суша);
студено време.
Царевицата, соргото и редица фуражни растения често натрупват небезопасни концентрации на нитрати/нитрити в условията на суша.
А след като завали дъжд, достатъчен да сложи край на сушата, на растенията им трябва около две седмици нормален растеж, преди концентрацията на нитрати да се върне на безопасното равнище.
Коментари