Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност

Ивона Величкова

Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия. Нейният основен работен орган - плугът, често се използва като удобна сюжетна точка в историята на човешкото развитие. Хората са били ловци, докато не са се научили да дърпат пръчка през земята, да сеят семена и да отглеждат неща. Плугът ни е превърнал във фермери.

От желязната епоха насам основите на оранта не са се променили много. Но, разбира се, самият инструмент и как го дърпаме, се трансформира. След като плъзгат плуга на ръка, фермерите надграждат до волове преди повече от 4000 години, след това коне, след това парни плугове и накрая, преди по-малко от век, трактори. С чифт коне и плуг, направен от селския ковач, орач от 19-ти век може да обработи почти 5 дка/ден. Съвременният фермер може да покрие 800 дка до обяд, качвайки се на своя трактор и дърпайки плуга си. С коне, за които да се грижи, той трябваше да има 50 мъже, работещи във ферма с площ от 8000 дка.

Модерният, индустриален плуг, дърпан от трактор с 168 конски сили, може да изкопае 8 до 12 бразди наведнъж

Нарастващото движение на природозащитниците вярва, че чистата сила на тази машина е отговорна за унищожаването на органичната материя на почвата, защото се копае твърде дълбоко в земята.

На пръв поглед класическият плуг изглежда много проста машина, докато всъщност той е един от инвентарите, възползвали се от повечето иновации с течение на времето. И това го е довело до точката, в която е проектиран чрез софтуер за моделиране, за да се превърне в усъвършенстван помощник на фермерите.

Каквато и да е конструкцията на съвременните плугове, те трябва да притежават характеристиките на голяма здравина, лекота, гъвкавост, маневреност, качество и работен капацитет. Тези резултати са постигнати чрез непрекъснати подобрения в качеството на продукта въз основа на предишния опит на различни производители, които сега използват качествена стомана с много различни характеристики за изработване на всеки един компонент.

За да се даде възможност на плуговете да работят дори и на най-трудния терен, включващ пукнатини и големи заровени корени под повърхността, през 1870 г. в Австралия започва разработването на устройства за безопасност

Благодарение на тях тялото на плуга е оставено свободно да се движи нагоре, след като е достигната определена степен на съпротивление на въртящия момент и след това автоматично да се върне на земята обратно в работно положение. Тази система, която сега се нарича нон-стоп, се е развила от първоначалното произведение, включващо пружина, за да стигне до настоящите хидравлично управлявани механизми. Те могат да бъдат модифицирани по желание според интервенцията.

Освен това през годините бяха въведени фундаментални компоненти като ухото на плуга, частите за обездвижване и наклон (които днес са много различни по отношение на формата), както и използваните материали за ограничаване на износването, причинено от изместената земя.

Рамката на плуга също все повече укрепва с течение на времето - увеличават се нейната твърдост и структурна устойчивост без пропорционално увеличаване на теглото. За постигането на тези резултати често се прибягва до софтуер за моделиране на твърдите състояния на готовите компоненти. Това позволява в етапа на проектиране да се включат всички изчисления, необходими за разбиране силата на съпротивлението на всички точки на съоръженията по време на операции за оптимизиране преди прилагането на цифровия контрол към последователните етапи на производството на плуга, за да се гарантира максимална прецизност и качество. Съществуват и изследвания върху много първични материали с характеристики на устойчивост, за да се противодейства на повишеното отслабване при нормална употреба на полето.

През годините българските и световни производители на прикачна техника доказаха, че не е важно просто да създадеш един плуг, култиватор или сеялка.

Фермерите разчитат на иновации добри резултати и дългогодишна употреба. Това кара производителите на плугове непрекъснато да усъвършенстват конструкцията им, да повишават тяхната надеждност и продуктивност. Те се стремят да предложат на своите клиенти инвентари с голям обхват на работа и също така лесни за настройка.

По този начин се появяват някои от иновациите при съвременните плугове. Като например късащ болт, който при натоварване се затваря в предварително определена точка и тялото на плуга се отклонява от препятствието, завъртайки се нагоре.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Някои нови модели плугове предлагат възможност за оптимизиране на оранта с помощта на автоматично повдигане на тялото с GPS. Това позволява 100% автоматизирано управление и значително спестяване на време.