Ситуацията в вируса на африканската чума по свинете (АЧС) се развива много драматично. По официални данни през февруари китайското поголовие свине е намаляло с 16,6%, изчислено на годишна база, сочат данни на Земеделското министерство на страната (MARA), съобщава Reuters.

Броят на свинете майки е намалял с 19,1% през февруари в сравнение със същия месец миналата година, сочат данни, събрани от 400 китайски окръга. В сравнение с януари общото поголовие е намаляло с 5,4%, а свинете майки - с 5%.

По данни на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) от август 2018 г. Китай е обявил 117 огнища на АЧС в 28 провинции и региони. Оттогава в Азия вирусът се е разпространил в Монголия и във Виетнам.

Миналата седмица се появи още едно доказателство за това, че АЧС оказва много силно влияние върху пазара на свинско месо в Китай. Агенция Bloomberg съобщи, че Китай е извършил най-голямата поръчка на американско свинско месо за последните две години - 23 800 метрични тона.

Освен това Китай е започнал да rpкупува свинско от вътрешността на страната, за да увеличи собствените си запаси.

Предполага се, че вирусът на АЧС е обхванал 30-50% от китайските свинеферми. И тъй като Китай е глобален лидер по поголовие свине, това означава, че от АЧС е болна 1 от всеки 5 свине в света.