Недопускането на запленяване в лозята е от изключително значение в правилната технология за опазването на културата.

В потфолиото на Белхим два са хербицидите, които контролират пълния спектър от плевели в лозовите насаждения, споделят търговските представители на фирмата.

Чикара Дуо е тотален, системен почвен и вегетативен хербицид, който се прилага в началото на сезона – от февруари до април, след поникване на плевелите, до 10 см дължина. Почвеното действие на хербицида осигурява контрол преди поникване на плевелите и има действие 3-5 месеца.

Другото предложение от Белхим за опазване на лозята от плевели е Белука, първият тотален контактен хербицид с биологичен произход. Този натурален продукт има изключително бързо действие, първите симптоми са видими до 1-3 часа след приложението му. Той е напълно разградим в почвата до естествени съединения, без да има остатъчни вещества.

Белука контролира плевели, както и издънки в лозя (и в овощни насаждения), а също така може да се използва и като десикант. Активното му вещество пеларгонова киселина, е натурална наситена мастна киселина, изградена само от въглерод, водород и кислород.

Още подробности за приложението на двата хербицида, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 март.